Hírek

Az LMP kész összefogni a szombathelyi civilekkel

2010. október 05., 16:50
Az október 3-ai önkormányzati választás előtt egy nappal a Szombathelyi Civil Kerekasztal Elnöksége Mire számíthatnak a civilek? címmel közleményben igyekezett megtudakolni a szombathelyi polgármester-jelöltektől, hogy milyen politikát szeretnének folytatni a civil ügyek vonatkozásában. - olvasható az LMP közleményében.

Bár a Lehet Más a Politika Szombathelyen nem állított polgármester-jelöltet, a választók akaratából jelen lesz a szombathelyi közgyűlésben.

Az LMP civil mozgalomból szerveződött párttá az Európa Parlamenti választásokat megelőzően azért, hogy a törvényhozásban képviselni tudja azokat az elveket, amelyekért vezetői több évtizedes civil múlttal addig is küzdöttek. Mind a magyar Parlamentben, mind Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésében ezeknek az elveknek a mentén kívánunk politizálni: kiállunk az igazságos társadalom, a fenntartható fejlődés, a részvételi demokrácia és a kis- és civil közösségek védelméért.

Mi, az LMP Szombathelyi Csoportjának tagjai is aktív részesei voltunk és vagyunk a helyi, de sokszor az országos civil életnek. Jómagam több helyi kulturális és várospolitikai kezdeményezés tagja voltam/vagyok, többek között az Éhen Gyula Körnek, de nemrég újraválasztott elnökségi tagjának a 80 éve működő Magyar Független Film- és Video Szövetség is.

Az LMP helyben már a jelöltállítással is igyekezett teret adni a civileknek, így több olyan jelöltünk is volt, aki egyébként függetlenként, vagy civil szerveződés színeiben méretette volna meg magát. A Lehet Más a Politika szombathelyi jelöltje volt például a Szombathelyi Civil Kerekasztal alelnöke is.

Az LMP számára nemcsak választási ígéret volt a civil érdekek képviselete, de önkormányzati munkánknak meghatározó eleme lesz a civilekkel való párbeszéd, mely során meghallgatjuk és képviseli próbáljuk a helyi egyesületeket, alapítványokat és kisközösségeket.
Fontos feladatunknak tartjuk, hogy visszaállítsuk a helyi civil szervezetek anyagi és erkölcsi megbecsültségét, hisz a civilek nem csupán demokratikus kontrolt jelentenek a politikai hatalommal szemben, de értékteremtő erejük városunk épülését, fejlődését szolgálja.

Horváth Zoltán
Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja