MNB - 2
MNB

Hírek

Az ölbői kertben már dúsan nőnek a gyógynövények

2015. május 20., 16:27

A karitász nyári táborában a gyerekek tízóraira olyan szendvicset és teát kapnak, amit  a karitász vidéki intézményeinek udvarán termett vagy termesztett alapanyagokból készítenek.

Az ölbői kertben már dúsan nőnek a gyógynövények

Szárított teák az egyházmegyei karitász szombathelyi teaházában. Ezeknek a csomagoknak egy része az ölbői gyógyfüvesházban termesztett és szárított növényeket tartalmaz. A termékek eladásából származó bevételt a karitász visszaforgatja az ellátásba. Ölbőn nemrég konferenciát szerveztek, melyen szó esett arról is, hogyan járulhatnak hozzá a gyógynövények az  életminőség javításához.

Kéry Ágnes - elnök, Magyar Fitoterápiás Társaság
“Meg vagyok győződve arról, hogy a  gyógynövények Mo-on még nincsenek az őket megillető helyen, mert egyrészt eltúlozzák a reklámok, tehát olyan reményeket keletnek, ami nincs bennük, és ez is veszélyes, mert esetleg elmarad az a kezelés, aminek meg kellene történni, a másik  oldalról pedig van a legyintés, a lebecsülés.”

A karitász hagyományos nyári tábora nyolc héten át várja Nardán a gyerekeket. Itt gyakran készítenek kiskertben termesztett zöldségekből vagy vadon növő gyógynövényekből ízletes szendvicset, teát. A táborozók idén az ölbői gyógyfüveskertbe is ellátogatnak majd, ahol Kneipp-taposókat is kipróbálhatnak.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“A falusi, a vidéki ízekre visszaszoktatni a gyerekeket, hogy érezze, mi ezeknek a növényeknek a fontossága. Mi ezért hoztuk létre a Kneipp-kertet, ami részben prevenció a gyerekek számára.”

A gyógyfüvek gyűjtésében és feldolgozásában - megfelelő szakmai irányítás mellett - a karitász ellátottjai is részt vesznek.  

Farkasné Farkas Gyöngyi - főigazgató, Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
“Megjelenik a foglalkoztatás akár abban, hogy csomagolnak, akár abban, hogy megvarrják a tartókat, amikbe a gyógynövényeket csomagolják. És nem egy utolsó dolog, hogy ők is egy másfajta életmódot sajátítanak el, beépül a mindennapjaikba az egészségtudatos életmód.”  

A Szent Miklós Gyógyfüvesházban egy aszalóhelyiséget is kialakítottak, itt a karitász többi vidéki intézményének udvarán elültetett cserjék és gyümölcsfák termését dolgozzák majd fel.