Hírek

Az ország más tájaihoz képest jobb termés várható kukoricából Vas megyében

2012. augusztus 22., 18:10

A szárazság ugyan ennek a növénynek sem tesz jót, de a megyében a nyáron hullott kevés csapadék jó időben esett, és ez segítette a kukorica fejlődését. Szakemberek szerint ma még megjósolhatatlan, hogyan alakulnak a felvásárlási árak. A takarmány viszont szinte biztosan drágább lesz, emiatt a hús és más állati termékek ára is emelkedni fog.

Az ország más tájaihoz képest jobb termés várható kukoricából Vas megyében

"Jól megtermékenyült, viszonylag berakott. A cső hossza jó, én ezt olyan 10-11 dkg-nak jósolom. Ebben a táblában 65-70 mázsa benne van."

És ezzel messze felülmúlja a várható hektáronkénti 3.5-4 tonnás országos átlagot ez a kukoricatábla, ami Vasszécseny és Sorkifalud között található.  Farkas Imre, a Sorokmenti Szövetkezet elnöke szerint július közepén éppen jókor, a virágzás idején érkezett 100-150 mm eső a térségbe. Ez valamelyest enyhítette a megelőző hónapok szárazságát, és segítette a növény megtermékenyülését, fejlődését. Ha marad a következő időszakban is a forróság, akkor például a homokosabb talajokon szeptember elején már lehet aratni. Ezen a táblán szeptember közepén kezdődhet meg a munka - mondja Farkas Imre. Az árakat viszont szerinte ma még nem lehet megjósolni.

Farkas Imre, elnök - Sorokmenti Szövetkezet
Valahol az árak sem mehetnek el a csillagos égig. mert az állattenyésztésnek és más felvevőágazatoknak is van egy határa amennyit tudnak adni a kukoricáért. Ma 6000 forintos árat mondanak, de teljesen pang a piac. Mindenki sumákol: a felvásárlók, eladók. AZ első betakarítási árak fogják ezt megmondani.

Vas megyében 29 ezer hektáron vetettek kukoricát. Ebből mintegy 54 hektárt vágtak le még korábban, mert a szárazság miatt a kukorica szemek érése, fejlődése nem volt megfelelő. A megyei átlagtermés 6.3 tonna lehet hektáronként, de sok függ az időjárástól.

Imre János, titkár, Vas Megyei Agrárkamara
A mostani napokban légköri aszály van. Azaz szárad a kukorica levele, tehát kevesebb lesz a termés. Silókukoricánál, ami a zöldtömeg betakarítását jelenti, ott a termelők 50%-os kiesésre számítanak.

A szakemberek azt kérik a termelőktől, hogy az aszálykárokat jelentsék be a falugazdászoknak, vagy a kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának. Ezt mielőbb meg kell tenniük, különben nem részesülhetnek kárenyhítő támogatásban.