MNB - 2
MNB

Hírek

Az őszi árpa aratásával megkezdődött a betakarítás Vas megyében is

2012. június 27., 18:28

A gazdálkodók azonban nem elégedettek: a rendkívül száraz időjárás miatt nem fejlődött kellően a növény. A mezőgazdasági termelők arra számítanak, hogy a búza és a repce mennyiségben ,minőségben és főként árban kompenzálni fogja a kezdeti gyengébb árpatermést.

Az őszi árpa aratásával megkezdődött a betakarítás Vas megyében is

Vasszécsenyhez közel, mintegy 9 hektáros területen arat ez a kombájn. Őszi árpát takarít be. A szakemberek nem elégedettek a terméssel.

Az elmúlt évtizedek leggyengébb őszi árpa termése az idei, mondta Mándli János. Pedig első osztályú magot vetettel. De túl kevés volt az eső az elmúlt hónapokban. Így a várt 4 tonna helyett, csak 2 tonnát tudnak hektáronként betakarítani.

Az állattatartás visszazsorulásával az elmúlt években országszerte, így Vas megyében is csökkent az őszi árpa vetésterülete. A repcével és a búzával viszont egyelőre - úgy tűnik - nincs gond. A termés mennyisége közepes, de az országos átlaghoz képest viszont még így is jobb lesz Vasban. E két gabonafajta esetében az árak magasabbak mint tavaly. Így a gazdák bizakodók.

A kavicsosabb területeken már a héten elkezdődhet a búza betakarítása. A gazdák szerint július végére, augusztus elejére fejeződik be a megyében az aratás.