Hírek

Az utóbbi két évtizedben több mint 50%-kal csökkent hazánkban a fecskepopuláció

2021. március 02., 14:54

Ez derült ki a Madártani és Természetvédelmi Egyesület felméréséből. Szakértők szerint ennek oka az ökoszisztéma megváltozása. A fecskék védelmét jogi úton is szabályozzák, de a lakosság is sokat tehet azért, hogy megálljon a csökkenő tendencia.

 

Az utóbbi két évtizedben több mint 50%-kal csökkent hazánkban a fecskepopuláció

Nagy a sürgés-forgás a fészkekben. Ezek a felvételek még a nyár közepén készültek. A középület árkádjai alatt évtizedek óta számos fecskepár költ. Nem zavarják őket az itt dolgozók, ezért minden évben visszatérnek ide a védett madarak. Egyetlen fecske naponta 850 darab kisebb-nagyobb, egy költési időszak alatt legalább egy kilogramnyi rovart fogyaszt el.

Gyurácz József  - ornitológus
“A klímaváltozással összefüggésben a trópusokról származó rovarok is megtelepedhetnek hazánkban, ezek az emberre veszélyes kórokozókat, betegségeket terjeszthetnek. Így a fecskék nagyon fontos szerepet játszanak ilyen szempontból akár a közegészségügyben, akár a növényvédelmi tevékenységekkel kapcsolatban is.”

Márciusban várhatók az első példányok, de nagyobb számban inkább április elején, közepén érkezik meg hazánkba mind a három fecskefaj: a füstifecskék, molnárfecskék, parti fecskék a hagyomány szerint a jó időt jelzik. A Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is elvégezte a fecskék állományfelmérését. Kiderült, az elmúlt húsz évben 50 %-kal csökkent hazánkban a számuk, tehát minden második madár eltűnt az ereszek alól, annak ellenére, hogy védett fajról van szó, amelynek még a fészkelőhelye is védett. A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és a hatóságoknak is nagy szerepük van.

Gyurácz József  - ornitológus
“Április 1. után engedély sem adható ki a fészkek áthelyezésére, még akkor sem, ha ez az épület felújítását akár akadályozza.  Addig van lehetőség arra, hogy ezeket a fecskebarát épületfelújításokat el lehessen végezni.”

A BEM Lakásszövetkezet egyik házát például már úgy újították fel, hogy az épülethez illő műfészket raktak fel a fecskék megszokott helyére. A lakók fecskebarát hozzáállását mutatta az is, hogy a természetes fészek alá pedig pelenka került, hogy az ürülék ne csúfítsa el a környezetet. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kisfilmeken mutatja be, miként kell elkészíteni a madarak szempontjából megfelelő műfészkeket.