Hírek

"Azért a víz az úr"

2010. december 07., 16:06
Jákon megtelt egy csapadékvíz elvezető árok, Balogunyomban egy faluszéli házat öntött el a belvíz. Ennél a két esetnél akadt kedden dolguk a tűzoltóknak. A Csákánydoroszló és Felsőmarác közötti úton a belvíz miatt teljes útzárat rendeltek el, Ivánc felé pedig csak  félpályás a forgalom.
Azért a víz az úr

Áll a víz a földeken. A hét végén a megyében átlagosan 20 cm hó esett, ami most egy nap alatt olvadt el. A decemberi átlagos csapadékmennyiségnek ez a kétharmada. Vas megyében a folyók vízszintje megemelkedett ugyan, de sehol nem éri el a kritikus szintet.

Gaál Róbert - műszaki igazgatóhelyettes, Vízügyi Igazgatóság
"Jelenleg is áradó tendenciában van az összes vízfolyásunk, de az előrejelzések szerint a napi csapadékmennyiség nem haladja meg az 5 mm-t a hétvégéig, ezért nem számítunk jelentős árvízre."


A Középhegyi úton mint a nagyobb esőzéseknél mindig, most is megtelt az árok, félő volt, hogy elönti a diakóniai központ alagsorát.

Egyed László - kiemelt főelőadó, Szombathely Város Tűzoltósága
"Két esetünk volt a mai napon, az egyik Jákon, ahol a csapadékvizet kellett egy árokból kiszivattyúzni, a másik Balogunyom határában, ahol egy házat öntött el a belvíz, itt 2 kocsival, 6 tűzoltóval dolgoztunk."


Vas megye nem tartozik a belvíz által jelentősen veszélyeztetett térségek közé. Szakemberek szerint a gond leginkább abból adódik, ha a vízelvezető rendszereket nem tisztítják. Meteorológiai előrejelzések szerint péntektől újabb front érkezik, amivel visszatér a hideg és a fagy.