Hírek

Balló László verseskötetét mutatták be a könyvtárban

2020. szeptember 17., 19:45

Balló László Olyan csodás! című verseskötetét mutatták be szerdán a Berzsenyi-könyvtárban. A szerző szerelmes verseit régi képeslapokon megjelenő lányok- asszonyok ihlették.

Balló László verseskötetét mutatták be a könyvtárban

Bujtás Ervin zenésítette meg Balló László néhány versét az Olyan csodás! című kötetből, ezek is elhangzottak a könyvbemutatón. A költemények hajdanélt, de névtelen nőkhöz szólnak, akiket korabeli képeslapokon örökítettek meg a fotográfusok. A versek nyelvi megformálása is 19-20. századi stílust idéz.

Balló László - költő
“Ez egy rendkívüli kötet, mert a képeslap-gyűjteményemből hetven-nyolcvan kép szerepel, a legszebb hölgyek. Kőnyomatos, száz-száztíz évvel ezelőtti képeslapokról van szó, azoknak a hölgyeit reprodukáltuk, minden vers mellé tettünk egyet.”

A versekből Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze olvasott fel.

A kötetet Czetter Ibolya ajánlotta az olvasóknak. Úgy fogalmazott: a versek fiktív nyelvi játékossága, vallomásos érzelmi töltése, a természeti környezetbe ágyazott hangulati líra azért is izgalmas, mert  ma egyáltalán nem jellmező.

Czetter Ibolya - tanszékvezető, Magyar Irodalomtudományi Tanszék, ELTE SEK
“A kötet egésze egy szerepjáték, kaland a kis poéta számára, aki amint megpillantja a fotókon a hölgyeket, egy-egy költői játék ihletettségével próbál meg velük kapcsolatba lépni.”

Ez év júniusában a járványügyi helyzet miatt elmaradt a szokásos Ünnepi Könyvhét rendezvénye. A könyvszakma országszerte ezekben a napokban szervez könyves eseményeket. A Berzsenyi-könyvtárban Balló László könyvbemutatójával kezdődött a program, csütörtökön Kőszegi-Arbeiter Anita meseírót, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének új kiadványait, a Roma nők egymás közt című kötetet ismerhette meg a közönség. Pénteken Cserős Mária költő, meseíróval való találkozásra és a Tóth Imre 80 című fotókiállítás megnyitójára várják az érdeklődőket.