MNB - 2
MNB

Hírek

Balogh József költő-tanárról nevezte el könyvtárát a Reményik Iskola

2012. április 11., 16:32

A névadó ünnepséget a költészet napjára szervezték. Balogh József, aki az iskola megalakulása óta volt tagja a tantestületnek, 2011 decemberében, hosszan tartó betegség után hunyt el. Ma barátai és tisztelői méltatták munkásságát.

Balogh József költő-tanárról nevezte el könyvtárát a Reményik Iskola

"Új világ súgta a szád."

Egy LORD dallal kezdődött az ünnepség, hiszen Balogh József nevét mint dalszövegíróét is jegyzik. Életének egy része méginkább a könyvekkel forrt össze, ezért nevezték el a Reményik-iskola könyvtárát a nemrég elhunyt költő-tanárról. A névedó ünnepségen a polgármester  méltatta Balogh Józsefet:

"Ettől poéta a poéta, hogy a gondolatait rendbe szedve, a vers rendjébe szedve elmondja nekünk."

A műsorban közreműködtek az iskola tanulói is, akik jól ismerik is a tanár úr verseit.

"Balogh József: Julcsivers - Babszem Julcsi elsős lányka, telt kedvvel jár oskolába, iskolába."

Esztergályos Jenő tankönyvkiadó a Balogh József által jegyzett oktatási kiadványokról tartott bemutatót a gyerekekenek. A Balogh család meghatottan állt az ünneplők körében.

"Nagyon-nagyon büszke volt mindig, hogy ebbe az iskolába járhat."

A technika segítségével egy kis időre ő maga is jelen volt, saját versét szavalta.

"Kívánok én hitet, kedvet, szép szerelmet."

Balogh József 5 évig tanított a Reményik-iskolában.

Sátory Károly igazgató, Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola
"Az evangélikus iskola megalakulása óta az ügy mellett állt teljes mellszélességgel, mindenféle segítséget amit kértünk, megkaptunk tőle. Legyen az hétköznapi munka, az ünnepségen való részvétel. És úgy gondoltuk, hogy ezzel is emléket állítunk a tanár úrnak."

Számos verseny fűződik most is a nevéhez, amire büszke a család.

Balogh Józsefné
"Ezek a versenyek azóta is működnek. Nagy szeretettel készülnek rá iskolás gyerekek, felnőttek is. És őneki mindig ez volt a legnagyobb  álma, öröme, hogy sok gyereket lásson szavalni."

Könyvei és versei ezután is tanítanak majd, hisz helyet kaptak az iskolai könyvtárban is. Emellett barátja, egy budapesti írónő felajánlotta Balogh József munkásságáról szóló dokumentumgyűjteményét, melyet 23 éven át gyarapított. Utolsó könyvének bevételéből pedig egy nevét viselő alapítványt hoznak létre.