Hírek

Bartók előtt és után

2015. július 01., 20:03

Ez az idei Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál mottója. Július 10-től immár 31. alkalommal ad otthont Szombathely a rangos zenei eseménynek. Számos koncert, kiállítás, népzenei- és jazz est, valamint mesterkurzusok is szerepelnek a programban. A nyitóhangversenyt Kocsis Zoltán vezényli.

Bartók előtt és után

Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészete korszakalkotó jelentőségű, az egyetemes kultúra része. Életműve köré épül az immár 31 esztendős múltra visszatekintő fesztivál, mely a nagyközönség és a zenésztársadalom felé is közvetíti Bartók szellemiségét, s egyben az új zene fóruma.

Szamosi Szabolcs – ügyvezető igazgató, Filharmónia Magyarország Nkft.
„Nagyon fontos ennek a fesztiválnak a szerepe, itthon és külföldön. Hogy minél jobban meg tudjuk mutatni, mit is jelent Bartók művészete, és akiket érdekel, hogyan lehet legautentikusabban, leghitelesebben tolmácsolni, azoknak el is tudjuk mondani.”

Július 10-től egy héten át ismét a komolyzene fővárosává válik Szombathely, amire büszkék vagyunk – mondta el a programismertető sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester.

„Szombathely zenei élete rendkívül gazdag, és hogy nyáron a zene fővárosa vagyunk, olyan rendezvényekkel fémjelzett, mint a Bartók Fesztivál.”

Az idei fesztivál azokra a zeneszerzőkre irányítja a figyelmet, akik inspirálták a fiatal Bartókot, és akikre Bartók gyakorolt nagy hatást. Így többek között Debussy-, Ravel-, Britten- és Sosztakovics-művek is felcsendülnek olyan világhírű muzsikusok előadásában, mint Kocsis Zoltán zongoraművész és Rivka Golani brácsaművész.

A szemináriumra 20 országból 60 hallgató érkezik. Zongora, zeneszerzés, fagott, brácsa és karmesteri mesterkurzust is tartanak.

Kiss Barna – igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
„Egy zenekarnál van 80 muzsikus, akikkel együtt kell lélegezni, ezeket csak így tudják megtapasztalni, hogy ilyen nagy zenekarral dolgozhatnak, egyedülálló esély számukra, ezért vannak visszatérő vendégeink.”

Először hallhatja a közönség Sáry László Weöres Sándor verse alapján íródott, Remek hang a futkosásban című opera-paródiájának új rendezését. Lesz kottakiállítás, népzenei est Szokolay Dongó Balázzsal, a Szent Efrém Férfikar pedig Bartók mind a hat férfikarra írt művét előadja.