Hírek

Bartók nyomában

2010. július 09., 17:55
Közel két héten át ismét a zenéé lesz a főszerep Szombathelyen, 26. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bartók Fesztivált és Szemináriumot. Idén is Bartók és az új zene kapcsolata áll a középpontban. A fesztivál első hétvégéjén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei népzenével várják az érdeklődőket.
Bartók nyomában

Ősbemutatóval kezdődött az idei Bartók Fesztivál csütörtöki nyitókoncertje. A Kolozsvári Filharmónia Kórus és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek közreműködésével Kurtág György: Colinda Baladájával indult az este. A mű Bartók Cantata Profanajához hasonlóan egy román colinda dallamaira épül. A fesztivál Bartók életművén túl a kortárs zenékkel ismerteti meg a népzenét kedvelő közönséget.

Igric György - fesztiváligazgató
"A Fő téri rendezvénysorozatban a Bartók által gyűjtött magyar, román, szlovák, illetve bolgár zenével is találkozhat a városlátogató illetve érdeklődő, ehhez pedig kapcsolódik egy kirakodóvásár, ahol népi tárgyakat, sőt még népi ételeket is kóstolhatnak majd az érdeklődők."

Pénteken déltől a Fő téren folytatódtak a programok. Három napon át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói magyar, szlovák, román és bolgár dallamokkal szórakoztatják a kilátogatókat.

Soós Réka - hallgató, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
"Most napközben a téren fogunk zenélni, reméljük az embereknek tetszeni fog és egyre többen összegyűlnek és vasárnap este a gálán is fogunk egy kis ízelítőt adni a repertoárunkból."

A fesztivál idején a fiatalok híres professzorok segítségével merülhetnek el Bartók és az új zene rejtelmeiben. Szombaton délután kalotaszegi és szászcsávási hangszeres zenét hallhat majd a közönség a Fő téren. Közben kézműves vásár, borkóstoló, gasztronómiai különlegességek várják az érdeklődőket.