Hírek

Bátran félni - ez volt a témája Al Ghaoui Hesna előadásának

2024. január 12., 19:54

Bátran félni, avagy hol válik el a szorongás a félelemtől - ez volt a témája Al Ghaoui Hesna előadásának csütörtökön a Vármegyeházán. A magyar és szír származású külpolitikai újságíró pályafutása során rendszeresen jelentkezett olyan konfliktuszónák helyszíneiről, ahol szembesült a félelemmel.

Bátran félni - ez volt a témája Al Ghaoui Hesna előadásának

A magyar édesanyától és szír apától származó Al Ghaoui Hesnát a háborús övezetekből adott tudósításai tették ismertté. A Magyar Televízió munkatársaként több, mint húsz országban járt. Riport- és dokumentumfilmjeit rangos elismerésekkel, köztük Prima Primissima díjjal jutalmazták már. Csütörtökön a Megyeházán tartott közvetlen hangú, képekkel illusztrált előadást, nagy érdeklődés mellett. A fő téma a félelem volt. Amikor a veszélyes terepmunka során kapcsolatba került a félelemmel, rájött, hogy ez hajtóerőként is működhet bennünk, ami képes előhozni akár a legjobb oldalunkat is. Érdekelni kezdte a félelem pszichológiája.

Al Ghaoui Hesna - riporter, külpolitikai újságíró, író

“Elkezdett az foglalkoztatni, hogy valójában hogy is állok én a félelemmel a civil életemben, a munkámban. Hogy lehet az, hogy a félelem nekem tényleg igazi hajtóerőként tudott működni, amikor terepen dolgoztam, míg a civil életemben meg ugyanúgy megakadályozott nagyon sok fontos döntésben.”

Hesna szerint nagyon fontos, hogy ne féljünk a félelemtől, hiszen abból folyamatos szorongás generálódhat. Helyette inkább tanuljunk meg bátran félni - ezt kívánja tudatosítani előadásai során a hallgatóságban is.

Al Ghaoui Hesna - riporter, külpolitikai újságíró, író

“Én szerintem bátran félni akkor tudunk, ha egyáltalán tudjuk és észrevesszük azt, hogy félünk. És itt van a legelső hiba, amit hajlamosak vagyunk elkövetni, hogy abban nőttünk fel nagyon sokan és nagyon sok ember arra szocializálódott, hogy olyan élményei vannak a félelemmel, hogy azért felnőtt korára megtanulja már az első jelre elnyomni ezt az érzést.”

Hesna a félelemről korábban - többek között - már az amerikai Berkeley egyetemen is tartott előadást pszichológus professzorok számára, és a témáról könyvet írt Félj bátran címmel.