MNB - 2
MNB

Hírek

Befejeződött a Jáki úti temető I. világháborús síremlékeinek felújítása

2018. január 15., 14:42

A szakemberek különféle technikai eljárásokkal előbb megtisztították, majd újraszínezték és felületvédő szerrel konzerválták a hősi halottak sírhelyeit.

Befejeződött a Jáki úti temető I. világháborús síremlékeinek felújítása

A hősi emlékművek között magasodó, egykori kámoni kápolna előtt mondott köszöntőjében Puskás Tivadar kifejtette, hogy a Nagy Háborús Emlékévhez kapcsolódóan a kormány jóvoltából hadisírok rendbetételére lehetett pályázni. Az elnyert támogatási összegnek köszönhetően megszépültek a Jáki úti temető I. világháborús sírjai és emlékhelyei.

Puskás Tivadar - polgármester
"5 emlékművet, 578 sírt tettünk rendbe ebből a pénzből, a pénz összege olyan 10,5 forintnyi volt, amit erre költöttünk."  

Az elmúlt évszázad vérzivataros első és második világháborúiban sok katonának az ellenség földje lett a nyughelye - mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő és hozzátette, hogy határainkon kívül több 600.000 magyar hadisír van Európa-szerte.

Hende Csaba - alelnök, Országgyűlés
"Elemi érdekünk, nemzeti ügyünk, hogy a nálunk nyugvó német, orosz lengyel, román, szerb, olasz és még sok más nemzethez tartozó hősi halottaknak a sírjait megfeleően gondozzuk, hiszen csak így várhatjuk el, hogy a mi hőseink sírja is hasonló bánásban részesül."  

A sajtótbejáráson elhangzott, hogy a sírkertben további emlékművek restaurálása várható.  

Kiskós Ferenc - igazgató, Vas Megyei Temetkezési Kft.
"A szovjet katonasírok áldatlan állapotban vannak, szeretnénk ezt az idei év folyamán felújítani, rendbe tenni, hogy méltó módon valamennyire katonára emlékezzünk a hősi temetőben, nem csak a magyarokra, nemetekre, hanem az oroszokra is."

Az I. világháborús sírok és emlékművek felújítása 2017 májusától egészen novemberig tartott. A munkálatok a Rumi Rajki Műpártoló Kör tagja, Módy Péter vezette.