Hírek

Befejeződött a szombathelyi székesegyház felújítása

2015. január 21., 17:00

A tervezetten júliusban elindult munkálatok az állványzat január 16-i elbontásával befejeződtek.

Befejeződött a szombathelyi székesegyház felújítása

A 62,5 méter magas székesegyház  homlokzatát  teljes egészében újravakolaták, majd pedig színezték. A rajta  lévő kőfelületeket megtisztították és a  restaurálási munkákat is elvégezték. A  toronysisak állagmegóvása, illetve a toronysisakon levő kereszt aranyozása is megtörtént. A beruházás az egyházmegye, a város és a megye összefogásával valósulhatott meg – mondta el Veres András megyéspüspök.

Veres András, megyéspüspök
„A város legmagasabb pontján van a Székesegyház, és gyönyörű panoráma van föntről. Ezt szeretnénk másoknak is megmutatni. Ehhez azonban el kell végezni azt a felújítás, amire még nem kerülhetett sor pénz hiányában. Illetve bízunk abban is, hogy hamarosan a Püspöki Palota is megújulhat, illetve a mindszenty tér is új burkolatot nyerhet.”

Közel 60 ember, kőművesek, építőmesterek, kőszobrászok, restaurátorok dolgoztak az ország harmadik legnagyobb templomának felújításán. Külön kihívást jelentett a a homlokzat felállványozása, mely speciális állványzati rendszert igényelt. Elkészült a homlokzat párkányain levő díszítőelemek galambriasztóval történő ellátása is.

Andorka Miklós, szombathelyi egyházmegyei főépítész
“Kihívás volt még egy érdekes feladat a toronysisaknak a végleges állapotba hozása, nagyon vastag rétegben rakódott le a kosz, por, minden ami az elmúlt közel 40 évben rárakódott az előző felújítás óta"

A munkálatok a Szent Márton-emlékévre való készülődés jegyében zajlottak, melynek kiemelt eseménye a pápa 2016-ra tervezett szombathelyi  látogatása lehet.