Hírek

Befogadlak Roadshow

2019. május 03., 14:54

Országosan 23 ezer gyermek nevelkedik az állami intézményrendszerben. Fontos cél lenne, hogy minél többen közülük családban nőjenek fel. Ennek érdekében indult útjára a „Befogadlak” roadshow. Szombathelyen a Haladás Sportkomplexumban tartották meg a nevelőszülői napot. Vas megyében a 400 körüli szakellátásban részesülő gyermek közül mindössze 120-an élnek nevelőszülőknél.

Befogadlak Roadshow

"Jaj de régen várunk, kis ibolya kinyílott már nálunk."

A gencsapáti gyermekotthon lakóinak műsorával kezdődött a Befogadlak elnevezésű nevelőszülői nap, ahová az érintetteken kívül is vártak érdeklődőket. Az ünnepségen Hende Csaba országgyűlési képviselő köszönetet mondott a nevelőszülőknek, úgy fogalmazott: a társadalom legnagyobb értéke az ember.

Hende Csaba -országgyűlési képviselő
A közösség szempontjából viszont nagyon nem mindegy, hogy a nehéz sorba született, elárvult, vagy egyébként alkalmas, szülővel és családi háttérrel nem rendelkező gyerekekből mi lesz.

Magyarországon 23 ezer gyermek nevelkedik az állami rendszerben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos programsorozatot szervezett, hogy felhívja a figyelmet a nevelőszülői munka fontosságára.

Fülöp Attila – államtitkár, EMMI
Még mindig az a legjobb megoldás, ha valamilyen családi köteléket tudnak megtanulni az életükben, mert a szerethető bizalmi szálakat ott lehet a legjobban felépíteni. Szeretnénk azt, ha minél több nevelőszülő segítené a gyermekvédelem munkáját. 8.57

A Rákos házaspár két saját gyermekükön kívül három nevelt gyermekről is gondoskodik. Hivatásukról beszéltek a rendezvényen.

Rákos-Stercz Mónika – nevelőszülő
A célunk az, hogy mentsük meg- most jelen pillanatban 3 gyereket. Mentsünk meg attól az előre látható sorsától, ami egy állami bentlakásos intézményben érte volna őket. 14.59

Vas megyében az országos átlagnál jobb a nevelőszülőknél élő gyermekek aránya.

Pados Zsolt – igazgató, Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
Jelenleg 40 körüli nevelőszülői családunk van, és ezt szeretnénk bővíteni, mert szüksége van a gyerekeknek nevelőszülői családokra. Vas megyében 40-50 olyan gyermek van, akit ilyen családba ki lehetne még helyezni, de gyermekotthonban élnek.

A nevelőszülői napon Székely János megyéspüspök is beszélt a segítségnyújtás és a szeretet fontosságáról.

Székely János - megyéspüspök
Ha elvetünk valami szépet, jót az ember életében, az gyümölcsöt hoz, termést hoz. 18.08 Minden gyermeknek joga lenne ahhoz, hogy szeretetet, védelmet, biztonságot kapjon a gyerekkorában, és a nevelőszülők ezt pótolják, azt amit a vér szerinti szülők bármi okból nem képesek, nem tudnak megadni. 18.25

A rendezvényen átadták a „Lehetetlen nincs” rajzpályázat díjait, köszöntötték a Speciális Olimpia bajnok kosárlabda csapatának tagjait. A nevelőszüleikkel érkezett gyermekek koncerten vehettek részt, és a Haladás sportkomplexumot is megtekinthették.