Hírek

Behozta a keddi eső a júliusi lemaradást

2014. július 23., 17:56

21 milliméternyi csapadék hullott Szombathelyen, néhány óra alatt. Hidegfront hozta az esőt és a szelet is, amely felváltotta az idei második hőséghullámot. A kánikulában nem dőlt hőmérsékleti rekord a megyében.

Behozta a keddi eső a júliusi lemaradást

Gomolyfelhők vonultak sorban Szombathely felett szerda délelőtt, jól látszanak a meteorológiai mérőállomásról is a képződmények. Ezek a felhők nem hoznak csapadékot, ugyanis kiszárította azokat a viszonylag erős északi szél.

Az alacsonyabb légrétegekben is szél hűtötte a levegőt – ez mind a hidegfront hozadéka, ahogy a kedden érkezett csapadékzóna is. Egyszerre több mint 20 milliméternyi eső zúdult a városra, miközben a júliusi országos átlagos csapadékmennyiség 65 milliméter.

Hat kánikulai napot mosott el az eső. A rendkívüli melegben nem dőlt hőmérsékleti rekord: 30 és 32 fok között mutattak a hőmérők.

Pétervári Tibor – észlelő, Országos Meteorológiai Szolgálat
„24-25fok körül a napi középhőmérséklet – ebben még itt a nyugati rész a leggyengébb volt, ugyan meleg volt, az épületek is felmelegedtek, de ugye 25 foknál adják ki a citromsárga riasztást, egy nap volt olyan itt, hogy meghaladta ezt a középhőmérséklet. 21, 2°C-on van a hónap, ez egy olyan másfél fokos pozitív anomália.”

A nyár folytatásában a változékonyság lesz a jellemző. A következő csapadékzóna a hétvégén érkezik. A most látható előrejelzések szerint, 4-6 naponta számíthatunk majd frissítő frontra az általában meleg, igazi nyári napok után.