Hírek

Bemutatják a Szent Márton szimfonikus rockpassiót

2016. július 21., 16:40

Csütörtökön este mutatják be a Szent Márton szimfonikus rockpassiót, amely külön az emlékév tiszteletére íródott. A Csikós Attila-Berkes Gábor-Valla Attila szerzőhármas darabja Szent Márton életét meséli el, és bemutatja folytonos küzdelmét az ördöggel.

Bemutatják a Szent Márton szimfonikus rockpassiót

A teljes Savaria Szimfonikus Zenekar, rockzenészek, óriáskivetítő, homokkal borított színpad - így néz ki most a történelmi témapark küzdőtere. Szerdán a sajtó munkatársai tekinthették meg a rockpassiót, amelyet az Iseumi Szabadtéri Játékok keretében mutatnak be. A darab zenéjét Berkes Gábor szerezte.  

Berkes Gábor - zeneszerző
"Egy színpadon ez a két zenekar tényleg egy újdonság. Vettem már részt ilyen produkcióban, de most először kerül előadásra a saját szerzeményem. Nem elég a két zenekar, bvan hét színművészünk, plusz egy kórus, tehát ez egy elég sokrétű zene."

"Római katona leszel, mint minden veterán elsőszülöttje."

A darab Márton életét meséli el gyermekkorától kezdve. Bemutatja, milyen tudatosan lép a kereszténység útjára és fordul az elesettek felé.

"De fél köpenyembe beburkolózhatsz!"

Életének talán legismertebb mozzanata, a köpenymegosztás jelenete sem maradt ki az előadásból. A történetben Márton több alkalommal is megküzd az ördöggel, aki folyton megkörnyékezi őt.

"Ez az, Lillith, csavard el a fejét! Márton jó katona, csak fáradt, elesett. Szeresd őt, Lilith, hogy megifjodjon!"

Lucifer hol egy légiós, máskor egy kurtizán képében próbálja megkísérteni Mártont. A női testbe bújt ördögöt Vágó Bernadett, a Madách-színház művésze alakítja, aki először formál meg negatív szereplőt.

"Csókolj, tudom, minek ez jó. Csókolj, itt minden eladó!"

Vágó Bernadett - színész
"Csábító, alattomos, megpróbálom minden korban, minden téren, minden nyomás alá vetni Mártont elcsábítani, és a rossz útra téríteni."

Az ördög szerepében Both András alakít nagyszerűt. Betegségéből felgyógyulva most először áll komolyabb produkcióban a közönség elé. Az ő karaktere teszi fel a nagy kérdéseket a darabban.

Both András - színész
"Mivel egy kicsit furcsa a rendezés, ez a profán történet bele van vive, humora is van a történetnek. Aki beül, meg fog lepődni, mert szerintem nem ezt várja, de egy nagyon mély  történet van az egésznek az alján."

"Szép igazán, jel az ég kapuján..."

Márton életének ismert és kevésbé ismert mozzanatai zenével és prózai szövegekben, a humort sem nélkülöző, mégis felemelő jelenetekben tárulnak a nézők elé. A címszerepben Zöld Csabát láthatja a közönség. Az ősbemutató csütörtökön este fél 9-kor kezdődik, a második előadás pénteken ugyanebben az időpontban lesz, a szombat esőnap.