MNB
MNB - 2

Hírek

Bemutatóhelyek a Potyondi-mocsárnál

2011. június 30., 16:43

Környezeti-nevelési bemutatóhelyet alakítanak ki a Potyondi-mocsárnál. Szombathely egyedülálló élőhelyénél ezentúl órákat is lehet majd tartani, ahol a gyerekek közelről ismerhetik meg a növény és állatvilágot. Pályázati források segítik a tanösvény, valamint a tananyagok, táblák elkészítését.

Bemutatóhelyek a Potyondi-mocsárnál

Tőkésréce család úszkál békésen a Potyondi-mocsár vizében. Itt alig kell emberektől tartaniuk, ugyanis ez a hely a város egyik kevéssé ismert területe. Ember jelenlétére csak a szemét utal, mesterségesen azonban itt nem alakítják a környezetet. Ennek köszönhetően a Potyondi-mocsárban rendkívül gazdag növény és állatvilág él egy helyen.

Dr. Balogh Lajos, botanikus
Nem is a növények, amelyek fajszáma 120-130 körüli, védett mivolta teszi ezt a területet értékessé, hanem ezeknek a növényegyütteseknek, növénytársulásoknak a kisterületen való kompozíciója.


A következő hónapokban, sikeres pályázatnak köszönhetően, környezetvédelmi bemutatóhelyet alakítanak ki a mocsárnál. A helyszín növény-és állatvilágát bemutató mobil tanösvényt állítanak fel, de egy kisebb stéget is készítenek majd, ahonnét vízmintavételre lesz lehetőség. Egy kiadvány is készül. A cél, hogy az idelátogatók, elsősorban gyerekek, közvetlen közleről szerezzenek tapasztalatokat erről a természetes élőhelyről.

Dénes Szilveszter, Borostyán Környezetvédelmi Oktatóközpont
A gyerekek kimozdulnak a tanteremből és természettudományos tantárgyakat itt a természetben tudják meghallgatni, meglátni, mrgérteni. Ez sokkal eredméynesebb tud lenni, mint egy elméleti óra.


A Potyondi-mocsár Szombathely egyetlen természetes élőhelye. Tavaly kapta meg az országos védettséget.