MNB
MNB - 2

Hírek

Bemutatták a Géfin Gyula kiskönyvtár első kötetét

2014. április 16., 17:53

A Martinus Kiadó és a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár közösen indította útjára az új sorozatot, azzal a céllal, hogy nyilvánosságra hozzák a levéltár eddig rejtett kincseit.

Bemutatták a Géfin Gyula kiskönyvtár első kötetét

Egy kritikai kiadás az első kötete a Géfin Gyula kiskönyvtár címmel most indított sorozatnak. Először 1925-ben került nyomtatásba Tóth József: Emlékezzünk régiekről című könyve, ezt újították fel a szerkesztők. Az anekdotagyűjtemény a Szombathelyi Egyházmegye korábbi püspökeinek történeteit tartalmazza, valamint név nélkül vagy csak monogrammal jelzett egyházi személyekkel történt eseteket. A történetek minden időben, így 2014-ben is aktuálisak.

Inzsöl Richárd – helytörténész
„Az a csattanós, valamilyen bölcsességet, örök igazságot kifejező történet, amely szinte az összes ebből a kötetből ebbe a műfajba tartozik. Minden időben érvényes, tehát olyan emberi történetek, olyan valós események, amelyekhez hasonló ma is megtörténhet.”

A kiadvány nem csak újranyomása a fellelt, ma is aktuális írásoknak, hanem egy kritikai munka, amely feldolgozza az Egyházmegyei Levéltár polcain rejtőzködő kéziratokat.

Pál Ferenc – szerkesztő
„Ez egy nagyon komoly szakmai munka és ezt az egyházmegyei levéltár munkatársai felvállalják – eddig is felvállalták volna, de most úgy látjuk, hogy van lehetőségünk, hogy felvállaljuk: van lehetőségünk, pénzügyi fedezetünk, hogy ezek meg is jelenjenek.”

Ötszáz példányban nyomtatták a Tóth József könyvéből készült kritikai kiadványt. A Géfin Gyula kiskönyvtár sorozat ősszel folytatódik, akkor egy Mikes János püspökhöz kapcsolódó könyv jelenik majd meg.