MNB - 2
MNB

Hírek

Bemutatták a Híres szombathelyi nők könyvsorozat 11. kötetét

2014. november 25., 17:54

A könyv Földes Éva életútját, pályafutását mutatja be, akinek egész életét átszőtte a sport.

Bemutatták a Híres szombathelyi nők könyvsorozat 11. kötetét

Az Arcképcsarnok – Híres szombathelyi nők című könyvsorozat 2012-ben indult, már tíz kötete jelent meg. Olyan asszonyok életútját tárják az olvasóközönség elé, akik maradandót alkottak Szombathelyen kulturális, szellemi, karitatív és sporttörténeti téren.

Takátsné Tenki Mária – elnök, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
„Másrészt olyan formában kívánjuk bemutatni a történelmi hitelességgel rekonstruált női élettörténeteket, hogy az a jelenkori társadalom számára is aktualitást adjon a női pályaképek, az egyéni életstratégiákba is illeszthetők legyenek.”

Kedden a szombathelyi születésű Földes Éváról szóló kiadvánnyal bővült a sorozat. Ő kapta a sporttörténet első tudományos fokozatát. 1948-ban Londonban megszerezte Magyarország első szellemi olimpiai érmét, és egész életében fontosnak tartotta a nők emancipációját a sport területén. Szombathelynek és édesapjának köszönhette sporthoz való kötődését. Újságíróként számos cikksorozat fűződik a nevéhez, előadóként sokan hallhatták gondolatait, és élete során közel száz neveléstudományi tárgyú írása jelent meg.

Horváth Vilmos – elnök, Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület
„Idén az adja az apropót, hogy Földes Éva 100 esztendeje született és úgy gondoltuk méltó módon meg kellene róla emlékezni, mármint a Halmay Egyesület. Örömmel tapasztaltam, hogy így gondolta a város is, elkészült a könyv és még egy emléktáblát is szeretnénk ebben az esztendőben Földes Éva tiszteletére avatni.”

A kötet szerzője, Hollerné Mecséri Annamária hangsúlyozta, hogy Földes Éva három koncentrációs tábort szenvedett végig. Tudományos munkájának köszönhetően sokat tett a sporttörténet szélesebb körű megismertetéséért.