MNB
MNB - 2

Hírek

Bemutatták A jó pásztor - Tours-i Szent Márton élete című filmet

2016. március 23., 16:09

A jubileumi év alkalmából készült alkotás a savariai születésű szent életútját mutatja be dokumentarista módon, játékfilmes elemek segítségével.

Bemutatták A jó pásztor - Tours-i Szent Márton élete című filmet

Megtelt a Savaria Mozi nagyterme a Szent Márton életéről szóló film keddi díszbemutatójára. Puskás Tivadar köszöntő beszédében kiemelte Szombathely jelentőségét a szent életútjában.

Puskás Tivadar - polgármester
"Nekünk itt Szombathelyen az a célunk és kötelességünk, hogy ha valaki meghallja a világban Szent Márton nevét, akkor eszébe jusson, hogy ő Szombathelyen született."

"Itt, Savariában született Szent Márton Krisztus után 316-ban."

Narrátor segítségével, dramatizált jeleneteken keresztül mutatja be a film Szent Márton életét gyermekkorától haláláig.

Pajer Róbert - rendező
"Tulajdonképpen egy életrajzi filmet szerettünk volna csinálni egy olyan életrajzról ami tele van legendás elemekkel"

A stáb a film készítése során végigjárta a szent életútjához köthető helyszíneket egészen a franciaországi Tours-ig, de kiemelt szerepet kapott az alkotásban Szombathely, Márton szülővárosa.

Lux Ádám - színművész
"Én narrálom a történetet és elmondom az összefüggéseket Szent Márton életében. Ugye Ő nagy vándor volt, hatalmas utat tett meg. Nagy öröm volt itt Szombathelyen forgatni, ugye több napon át forgattunk hiszen nagyon fontos városa Szent Márton életének Szombathely."

"Hiszel az atyában? Hiszek!"

Az alkotás azon túl, hogy bemutatja Szent Márton életének eseményeit, megkísérel választ adni arra, miként válhatott az európai keresztény kultúra jelentős alakjává, illetve hogy mit taníthat a jelenkor emberének.

Hevér Zoltán - forgatókönyvíró
"1700 év telt el, nem mindegy, hiszen nagyon sok minden változott azóta, de azt hiszem hogy kiderült és bízom benne hogy a filmből is kiderül hogy igen is a 21. század emberének is nagyon sokat tud mondani."

Az ötvenperces film a Magyar Média Mecenatúra program keretében a Médiatanács támogatásával készült.