Hírek

Bemutatták "A megyei jogú városok történeti fejlődése és településmorfológiája" című kötetet

2024. február 22., 20:44

Telt ház előtt mutatták be Csapó Tamás, Lenner Tibor és Kovács Gábor A megyei jogú városok történeti fejlődése és településmorfológiája című kötetét a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A kiadvány 23 nagyvárosról, köztük Szombathelyről is újabb érdekességeket ad közre.

Bemutatták A megyei jogú városok történeti fejlődése és településmorfológiája című kötetet

A Művészeti Szakgimnázium csellistáinak produkciója nyitotta a könyvbeutatót, majd Fűzfa Balázs mutatta be a szerzőket. A kötet átfogó tudományos munka, egy sorozat legújabb darabja.

Lenner Tibor - szerző, igazgató, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, ELTE-SEK

Ez egy régi kutatómunka mostani állomása, ami megjelent, hiszen az 1980-as évek óta formálódik a tanszéken Csapó Tamás professzor úr vezetésével egy olyan település, földrajzi település morfológiai műhely, amelynek gyümölcseként megjelent a Magyar Városok Településmorfológiája - Csapó Tamás könyve. Majd körülbelül egy 10 évvel ezelőtt Budapest Településmorfológiája. Most a sorozatban a megyei jogú városok voltak soron.”

A könyvben valamennyi megye jogú város, így Szombathely története is megelevenedik. Az első négy általános fejezet a hazai városfejlődésről, a beépítés és a funkcionális szerkezet általános kérdéseiről, azok változásáról, a mai beépítési típusokról és a külterületekről szól, míg a második nagyobb egység egyesével mutatja be a városokat. A kötet valamennyi korosztály számára tartogat érdekességet.

Kovács Gábor - szerző, adjunktus, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, ELTE-SEK

Több célcsoportnak is tudnám ajánlani a könyvet. Az egyik legfontosabb, aki szereti a számokat, értékeket valamint, aki szereti a városokat, hiszen 23 megyei jogú városról szól a kiadvány és ezeknek a városoknak a fejlődését és a mai képét, mai állapotát mutatja be.

A több, mint 600 oldalas könyvből kimarad két olyan város, amely az elmúlt időszakban kapta meg a megye jogú városi címet.

Csapó Tamás - szerző, ny. egyetemi magántanár

Olyan pechünk volt, hogy amikor már lezártuk a kéziratot, akkor nyilvánították Baját meg Esztergomot is megye jogú várossá, így aztán ők nem kerültek bele, de gondolkozunk hogyan lehetne ezt nyilván pótolni.

A rendezvény végén az érdeklődők feltehették kérdéseiket. A tervek szerint a sorozat következő kötete a budapesti agglomerációt mutatja majd be.