Hírek

Bemutatták Gibba Edit történész legújabb könyvét

2024. január 26., 22:23

Bemutatták Gibba Edit történész legújabb könyvét szerdán, a Püspöki Palotában. A Gróf zabolai Mikes János Henrik élete című kötet hét év kutatómunkájának eredménye.

Bemutatták Gibba Edit történész legújabb könyvét

Zsúfolásig megtelt szerda délután a Püspöki Palota Szent Pál-terme, ahol bemutatták Gibba Edit: Gróf zabolai Mikes János Henrik élete című kötetét. A tekintélyes arisztokrata családból származó Mikes János kora egyik legjelentősebb püspöke lett - Ferenc József király 1911. november 15.-én nevezte ki a szombathelyi egyházmegye élére. A gazdagon illusztrált album szerzője elsősorban azoknak ajánlja művét, akik a papi pályát választották hivatásul.

Gibba Edit - történész, író

“Azt a vívódást szerettem volna leírni hívőként, világiként és nőként, amin egy fiatal ember átmegy, hogy a pappá válás milyen rendkívül nehéz lelki, lelki, boldog folyamatot eredményez nála.”

Mikes János püspöki tevékenysége kezdetén megalapította az Egyházmegyei Takarékpénztárt, majd napilappá fejlesztette a Szombathelyi Újságot. Később a városba hozatta Szent Márton ereklyéit, a székesegyház külsejét helyreállíttatta. Kőszegen fiúinternátust és verbita missziós központot alapított, Szombathelyen létrehozta az Annunciáta Nővérek anyaházát és a szalézi atyák intézetét, Zalaegerszegen a ferences rendházat és a Notre Dame nővérek nevelőintézetét.

Székely János - szombathelyi megyéspüspök

“Nagy öröm, hogy ezt a kötetet itt mutathatjuk be, nem messze a Mikes Könyvtártól. Attól a helytől, amelyet ő ebben a püspöki házban, a püspökségben legjobban szeretett, és ahol nagyon-nagyon sok időt eltöltött, ahol őrizzük is az ő gyönyörű könyvtárát.”

A kötet szerzője hosszas kutatómunkája során napi 10-12 órát is eltöltött a történelmi dokumentumok böngészésével.

Gibba Edit - történész, író

“Hét év, 9 ezer oldal kézirat négy nyelven - latin, magyar, francia, német és kódbetűs német -, és tulajdonképpen 1300 levél lefordítása, 3800 letöltés a Hofburgban, és Mikes János 891 alkalommal fordult elő a bécsi és nemzetközi sajtóban.”

A könyvből sok mindent megtudhatunk Mikes János gyermekkoráról, szüleiről, tanulmányairól és első papi éveiről. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent mű egy trilógia első része.