Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Bemutatták Szombathely településképi arculati kézikönyvét

Adásban volt: 2017. november 10.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A szemléletformáló útmutató olyan ajánlásokat tartalmaz, amelyek a későbbiekben követendőek lesznek az épülettervezők és építtetők számára. A kész kézikönyvet még ebben az évben a közgyűlés elé terjesztik.

A 2012. évi 314-es számú kormányrendelet szabályozása szerint a településeknek el kell készíteniük településképi arculati kézikönyvüket 2017 végéig. Kedden a szombathelyi szemléletformáló kézikönyv megalkotása mérföldkőhöz érkezett, hiszen bemutatták a nyilvánosság előtt a Városházán, ahol a lakosság véleményezhette.

Lakézi Gábor - főépítész
"A TAK-ok fontos összetevői gyakorlatilag a település bemutatása, az értékek feltárása, településen található építészeti környezeti értékek feltárása, az egyes eltérő karakterű épületrészek felsorolása, ismertetése  és az ottani értékeknek a meghatározása."

A kézikönyv tartalmaz ezenkívül egy útmutató részt is, amely a követendő arculati és gyakorlati megoldásokat tartalmazza. A TAK célja a szemléletformálás, amire azért van szükség – más szempontok mellett -, mert a jelenlegi jogszabályok nem zárják ki olyan épületek kivitelezését, amelyek különösebb esztétikai kontroll nélkül épülhetnek fel úgy, hogy a tervező és az építtettő nincs tekintettel a lakókörnyezet minőségére. A könyv nemcsak a hivatalok és hatóságok számára hasznos, hanem a tervezőknek is támpontként, ajánlásként szolgál a jövőben. Szombathely arculati kézikönyvét Mátis Barna építészmérnök és munkatársai alkották meg.

Mátis Barna - építészmérnök
"Maga a kézikönyv arculati egységekre szedte a jogszabályi ajánlás szerint a várost. Ezeket mutatja be tulajdonképpen a kézikönyv, írja le a mai állapotot, írja le az esetlegesen felmerült problémákat, vagy felmerülhető problémákat - ilyen pl. a parkolás - és ezekre próbál adni előzetesen tippeket, ötleteket, megoldásokat."

A következő lépcsőben az építész iroda és a jegyzőség az ajánlások révén megalkotja azt a településvédelmi rendeletet, amelynek jogszabályait kötelesek betartani a jövőbeli városi építmények megálmodói és kivitelezői. Az így elkészített szemléletformáló települési arculati kézikönyvet várhatóan a decemberi közgyűlés tárgyalja majd.

2017. november 10.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében