MNB - 2
MNB

Hírek

Benned a létra címmel jelent meg Weöres Sándor Színház első 13 évét bemutató kötet

2021. február 05., 17:53

A Weöres Sándor Színház első 13 évének összefoglalója olvasható a Benned a létra című könyvben, amely részletesen bemutatja a szombathelyi teátrum történetének főbb állomásait, sorra veszi az előadásokat - mindezt gazdag képi illusztrációval.

 

Benned a létra címmel jelent meg Weöres Sándor Színház első 13 évét bemutató kötet

2007 szeptemberében egyhangúlag döntött a közgyűlés a Weöres Sándor Színház megalapításáról, majd a zárt ülésen Jordán Tamást megválasztották igazgatónak. A színháznyitó előadás  2009 januárjában a 9700 című, erre az alkalomra írt, Szombathelyről szóló darab volt.  

A könyv első része felidézi a színház alapításáig vezető utat, a színházépületre vonatkozó felvetéseket, a szombathelyi színészképzést, az emlékezetes első bérletkampányt, a Thea-tér programjait.

A telefonnál: Jordán Tamás - leköszönt alapító-igazgató, Weöres Sándor Színház
“Ezt a szombathelyi 13 évet én rendkívül fontosnak tartom. Mindig mérlegeltem, hogy mennyi önzés, mennyi hiúság van abban a gondolatban, amikor azt állítottam, hogy ezt valamilyen formában meg kell örökíteni. az én véleményem az - lehet vele vitatkozni -, hogy ez egy színháztörténeti 13 év volt. Itt valami létrejött, ami szokatlan, ami új. Mindenképpen megörökítésre méltó, hogy milyen volt az a korszak.

Az összefoglaló elkészítésére Jordán Tamás Ölbei Lívia újságírót kérte fel, aki a kezdetektől figyelemmel kísérte a színházban folyó munkát, interjúkat készített a színészekkel, rendezőkkel, beszámolt a legújabb premierekről - ezekre az írásaira alapozva szerkesztette a kiadványt.

A Benned a létra című könyv sorra veszi a színházi évadok egyes előadásait - egészen a Pál utcai fiúk című bemutatóig. A szerző a legutóbbi Műhely műsorunk vendége volt.

Ölbei Lívia - a Benned a létra című könyv szerzője
Ez a Weöres Sándor Színház képeskönyve. Egyébként pedig talán egy hosszúra nyúlt tudósítás, amiben lehetőség szerint megvillannak - legalábbis is remélem - fontos pillanatok.

A kötet végén 145 bérletes és bérleten kívüli előadás színlapja vonultatja fel az egyes évadok repertoárját.

A könyv gazdag képanyagát Mészáros Zsolt készítette. Tervezője a színház logóját is megalkotó Bonyhádi Károly. Az Alexandra kiadó gondozásában megjelent kiadvány létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.