Hírek

Bepillantás látássérültek hétköznapjaiba

2017. december 05., 16:33

1992-ben nyilvánította az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a problémáikra. Szombathelyen 5. éve tartanak ilyenkor érzékenyítő programokat. Idén főként a látássérültek hétköznapjaiba engedett bepillantást az Együtt élünk című rendezvénysorozat.

Bepillantás látássérültek hétköznapjaiba

Sötét szobában tájékozódni, vagy éppen bekötött szemmel vakvezető kutya segítségével közlekedni – többek között ezt is kipróbálhatták az érdeklődők az egyhetes programsorozat a keretében Szombathelyen a fogyatékos emberek világnapjához kapcsolódóan.

Fekete Árpád – igazgató, Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény
Itt diákok, általános és középiskolások, munkatársi kör, akik még ezzel a fogyatékossággal nem találkoztak, illetve sok más érdeklődő, kb. 400 ember volt vendégünk, akik az úgynevezett sötét szobában kipróbálhatták azt, hogy milyen a látásfogyatékossággal élő emberek élete.

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének több mint 200 tagja van.

Bősze György – elnök, Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
Honnét tudnák, hogy hogyan segítsenek nekünk, ha mi ezt nem mutatjuk meg, ezért nagyon jó ez a rendezvénysorozat. Remélem, hogy tovább fog folytatódni, minél több embernek tudjuk megmutatni az életünket, az életünk nehézségeit, azokat a problémákat, amiket mi megoldunk kreatívan, a magunk esze után.

Az Együtt élünk című rendezvénysorozat fővédnöke, Hende Csaba országgyűlési képviselő kiemelte, ha saját bőrünkön is megtapasztaljuk, milyen problémákkal küzdenek a hétköznapokban a látássérültek, hatékonyabb a segítség.

Hende Csaba – országgyűlési képviselő
Igen fontosnak tartom, hogy ez a program érzékenyítse és vigye sokkal közelebb az embereket, fiatalokat a látássérültek világához.

Koczka Tibor alpolgármester pedig arról tájékoztatta a záróünnepség résztvevőit, hogy a város sportkoncepciója kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élőkre.

A Savaria Lions Clubnak köszönhetően az érdeklődők tájékoztatást kaptak a vakok életét megkönnyítő technikai fejlesztésekről, például a fehér kesztyű működéséről, és az okos botról.

Cseh János – titkár, Savaria Lions Club
Ez a bot, ami a kezemben van, a gps-hez és az okostelefonhoz egy app segítségével kapcsolódik. Így a vak könnyebben tud az utcán közlekedni, mert a bot azonnal megmutatja neki, ha valami probléma van: a fülére diktálja, hogy ki kell térni valamilyen irányba.

A rendezvénysorozat kulturális programmal zárult.