Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Béremelés - jelentősen nőtt a védőnők fizetése

Adásban volt: 2019. augusztus 13.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek - ez jelentős béremelést hozott a számukra. Az intézkedés Szombathelyen 38 védőnőt érint, akik összesen közel 20 ezer kismamát és gyermeket gondoznak. A mostani bérnövekedést újabb három emelés követi majd, 2022-ig.

Várandós édesanya állapotáról érdeklődik a védőnő, aki rendszeres tanácsadáson fogadja a kismamákat. Szóba kerül a terhességi vércukormérés és a D-vitamin szedésének fontossága, majd az anyuka vérnyomását és testsúlyát ellenőrzik. A várandósok gondozása mellett a családlátogatás és a 7 évesnél fiatalabb gyerekek életkorhoz kötött szűrővizsgálata is a védőnők feladata. Két éve a korábbinál jóval több szűrést kell végezniük és az adminisztráció is növekedett, a fizetésük azonban nem változott. Az is hátrányosan érintette őket, hogy nem az egészségügyi szakdolgozók, hanem a közalkalmazottak bértáblája vonatkozott rájuk.

Milisitsné Tátrai Beatrix -  védőnő
Ugyanazzal a végzettséggel, ugyanazzal a főiskolai diplomával vagy egyetemi diplomával, amit szerzünk az egészségügyben, egy ugyanannyi ideig az egészségügyben dolgozó kórházi kollegának, legyen az akár a kórházat ellátó védőnő, és a területen vagy iskolában dolgozó  védőnő fizetése között kb. 100 ezer forint különbség volt.

A július elsejétől életbe lépett kormányrendelet szerint a védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek. Augusztusban már ez alapján kapták a fizetésüket: a korábbinál jóval nagyobb összeget, a szakmában eltöltött időtől függően.

Vígné Horváth Ilona -  igazgató, Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények gazdasági Ellátó Szervezete
A szakdolgozói bértábla hatására 76 ezer illetve 158 ezer forintos havi béremelést jelentett, ezen túlmenően a védőnők még rendelkeznek jogszabály értelmében egy keresetkiegészítéssel is, amit havonta számfejtünk külön a bér fölé.

A mostani béremelkedés csak az alapellátásban dolgozó védőnőket érinti, függetlenül attól, hogy önkormányzati vagy egyházi intézményben dolgoznak. A fogászati asszisztensekre, az anyatejgyűjtő vagy egészségfejlesztési irodában dolgozókra nem vonatkozik az emelés, ahogy a vállalkozó védőnőkre sem.

2019. augusztus 13.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében