Hírek

Béremelés - jelentősen nőtt a védőnők fizetése

2019. augusztus 13., 14:58

A védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek - ez jelentős béremelést hozott a számukra. Az intézkedés Szombathelyen 38 védőnőt érint, akik összesen közel 20 ezer kismamát és gyermeket gondoznak. A mostani bérnövekedést újabb három emelés követi majd, 2022-ig.

Béremelés - jelentősen nőtt a védőnők fizetése

Várandós édesanya állapotáról érdeklődik a védőnő, aki rendszeres tanácsadáson fogadja a kismamákat. Szóba kerül a terhességi vércukormérés és a D-vitamin szedésének fontossága, majd az anyuka vérnyomását és testsúlyát ellenőrzik. A várandósok gondozása mellett a családlátogatás és a 7 évesnél fiatalabb gyerekek életkorhoz kötött szűrővizsgálata is a védőnők feladata. Két éve a korábbinál jóval több szűrést kell végezniük és az adminisztráció is növekedett, a fizetésük azonban nem változott. Az is hátrányosan érintette őket, hogy nem az egészségügyi szakdolgozók, hanem a közalkalmazottak bértáblája vonatkozott rájuk.

Milisitsné Tátrai Beatrix -  védőnő
Ugyanazzal a végzettséggel, ugyanazzal a főiskolai diplomával vagy egyetemi diplomával, amit szerzünk az egészségügyben, egy ugyanannyi ideig az egészségügyben dolgozó kórházi kollegának, legyen az akár a kórházat ellátó védőnő, és a területen vagy iskolában dolgozó  védőnő fizetése között kb. 100 ezer forint különbség volt.

A július elsejétől életbe lépett kormányrendelet szerint a védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek. Augusztusban már ez alapján kapták a fizetésüket: a korábbinál jóval nagyobb összeget, a szakmában eltöltött időtől függően.

Vígné Horváth Ilona -  igazgató, Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények gazdasági Ellátó Szervezete
A szakdolgozói bértábla hatására 76 ezer illetve 158 ezer forintos havi béremelést jelentett, ezen túlmenően a védőnők még rendelkeznek jogszabály értelmében egy keresetkiegészítéssel is, amit havonta számfejtünk külön a bér fölé.

A mostani béremelkedés csak az alapellátásban dolgozó védőnőket érinti, függetlenül attól, hogy önkormányzati vagy egyházi intézményben dolgoznak. A fogászati asszisztensekre, az anyatejgyűjtő vagy egészségfejlesztési irodában dolgozókra nem vonatkozik az emelés, ahogy a vállalkozó védőnőkre sem.