MNB
MNB - 2

Hírek

Béremelést kapnak a háziorvosok, fogorvosok és védőnők

2012. szeptember 03., 17:25

Emelkedik a területi ellátásban dolgozó háziorvosok kártyapénze és a fogorvosi praxisok finanszírozása, a tervek szerint 14%-kal, valamint nő a védőnők bére is. A kormány döntése értelmében egy átlagos háziorvosi praxis havonta 70-80 ezer forinttal több pénzhez jut novembertől.

Béremelést kapnak a háziorvosok, fogorvosok és védőnők

Legli Veronika háziorvosi rendelőjében naponta átlagosan 70-80 beteg fordul meg. Praxisát a hozzá leadott kártyák egészségbiztosítási finanszírozásából, a területéhez tartozó lakosok után járó, valamint a szakorvosi díjból tartja fenn. A beígért kártyapénzemelés nem feltétlenül jelent majd béremelkedést, hisz a praxis egyéb költségeit is ki kell gazdálkodni, ami a bevételek közel 70%-a - mondja a doktornő.

Dr. Legli Veronika - háziorvos
"Nem csak bérre szól ez a pénz. A megemelkedett rezsiköltséget: a benzint, írószert, számítgépet, programot, tiszítószert nekünk mind ebből a pénzből kell finanszírozni. Ez nem azt jelenti, mint a kórházban alkalmazott orvosnak adott 15-30%."

A háziorvosok kártyapénze a betegeik számától és korától függ. Finanszírozásuk 10 éve nem változott. A védőnők is 2002-ben kaptak utoljára béremelést. A most ígért béremelést gesztusértékűnek tartják.

Milisitsné Tátrai Beatrix - védőnő, alapellátási alelnök, MESZK
Hogy ez a mérték, amit meghatároztak, vagy legalábbis szóbeszédből tudjuk, mert konkét megjelenése még nem volt ennek az értéknek, kb. 25%-os béremelést jelent, ami reálisan a dolgozók részére mindössze10-15 ezer forint bruttó emelkedést jelent, amiből aztán a dolgozónak adót, járulékot kell megfizetni."

Emelkedhet a területi ellátásban dolgozó fogászati praxisok bevétele is. A statisztikák szerint ma egy átlagos praxist üzemeltető fogorvosnak 600 ezer forintnyi finanszírozásból kell biztosítania a saját  és az asszisztens bére mellett a működési kiadásokat is. A tervezet szerint novembertől az alapellátást nyújtó fogászatokra havonta átlagosan 30, míg a szakellátások finanszírozására 5-10 ezer forinttal juthat több.