Hírek

Berzsenyi-emléknap

2015. április 14., 20:38

Tizenhét éve minden tavasszal megrendezik a Berzsenyi-emléknapot a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Ebből az alkalomból kitüntetéseket és elismeréseket is átadtak.

Berzsenyi-emléknap

Berzsenyi Dánielt 1830-ban, első vidékiként választotta rendes tagjának a Magyar Tudományos Akadémia, jelezve ezzel, hogy a fővároson kívül is lehet magas színvonalú, tudományos és művészi alkotómunkát végezni. A Savaria Egyetemi Központ jogelődje, a tanárképző főiskola az ő nevét viselte. 1998 óta rendezik meg a Berzsenyi-emléknapot. A megemlékezés nyitányaként az intézmény és a hallgatói önkormányzat képviselői megkoszorúzták a költő emléktábláját.

Az intézményben ezekben a hetekben tartják a legtöbb tudományos konferenciát, a szakesteket és a diáknapokat. Az ünnepségen elhangzott: fontos, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és néha megálljunk, emlékezzünk.

Faragó Sándor - rektor,  Nyugat-magyarországi Egyetem
„Minden intézménynek, így a Nyugat-magyarországi egyetemnek is, azon belül a Szombathelyen működő karoknak tisztában kell lenniük a múltjukkal és tisztában kell lenniük azokkal az iránymutató személyiségekkel – jelesint aki korábban az intézmény jogelődjének a nevét is adta – akik példaként szolgálhatnak az itt dolgozók illetve az itt tanulók előtt.”

Az egykori főiskola küldetését a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar vette át. A cél az, hogy a jövőben is elismert pedagógusképzés legyen Szombathelyen.

Antonio Donato Sciacovelli – dékán, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, NymE – SEK
„A jövőre természetesen tovább akarjuk fejleszteni azokat a pedagógiai képzéseket, mindazokat az egyéb képzéseket, amelyek a legjobban tudják meghatározni profilunkat a régióban, az országban és a nemzetközi régióban. A Berzsenyi-név természetesen kötelez.”

Az ünnepségen az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végző és kimagasló eredményeket elért oktatóknak, dolgozóknak adtak át elismeréseket, kitüntetéseket.