Hírek

Betegséget is hozhat a nyaralás

2010. július 28., 07:30
Kolera, sárgaláz, krónikus agyhártyagyulladás. Betegséget, de akár halált is okozhatnak a külföldi utazások alatt elkapott fertőző betegségek, ha valaki nem oltatja be magát. Az ÁNTSZ minden kedden délelőtt tanácsadással várja a nyaralás előtt álló turistákat, ahol a szükséges  védőoltásokat is beadják. Tavaly több mint 400-an kértek vakcinát a tisztiorvosi szolgálatnál, de az utazók többsége háziorvosához fordul segítségért.
Betegséget is hozhat a nyaralás


Péter egy hónapra Brazíliába utazik feleségével. Novemberben indulnak a dél-amerikai országba, ahol elsősorban a szennyezett víz és az étellel terjedő betegségek ellen kell védekezniük, de tervezett dzsungeltúrájuk miatt több oltásra is szükség van. A fiatalember az ÁNTSZ rendelésén kért tanácsadást úticéljával kapcsolatban.

Németh Péter
"Ahogy a doktornő nekem elmondta, Hepatitis A és B oltásokat kell beadatni maguknak és hastifusz és sárgaláz ellen is. Egyik ellen védőoltás, másik ellen gyógyszeres kezelés lesz."

Egy-egy védőoltás ára 1000 és 6500 forint között mozog. Péternek több tízezer forintjába kerülnek a szükséges injekciók és a gyógyszerek. Az oltóanyagok többségét nem támogatja az egészségbiztosító. Egy tanácsadás 3000, míg az oltás beadása 1000 Ft-ba kerül. Szakemberek szerint már a mediterrán országokba indulóknak is ajánlott védekezni a fertőző betegségekkel szemben.

Dr. Béres Zsuzsanna - járványügyi orvos, ÁNTSZ
"Az a rossz hírem, hogy sajnos a nemzetközi ajánlások akár egy szomszéd dél-olasz úthoz is javasolták a  Hepatitis A elleni védőoltás felvételét."

A tapasztalatok szerint az egzotikus országokban kell a leginkább odafigyelni a fertőzésekre. Afrika, Dél-Amerika és Ázsia a legveszélyesebb célpont. Utazás előtt érdemes tájékozódni arról is, melyik országban nem szabad ivóvizet inni vagy milyen egészségügyi csomagot ajánlott összekészíteni.