Hírek

Biczó-Takács Lilla kapta idén a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor-díját

2020. január 27., 14:21

Az elismerést a 27 éve újjáalakult szervezet első elnökének, a neves szobrászművésznek az emlékére alapították. A díjazott olyan 35 év alatti fiatal Vas megyében élő, vagy ide kötődő alkotó lehet, aki valamely művészeti ágban kiemelkedő tevékenységet végez.

Biczó-Takács Lilla kapta idén a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor-díját

Az első szombathelyi Rotary Club létrehozása 1934-ben a kórházalapító Pető Ernő nevéhez fűződik. A szervezet a második világháború utolsó éveiben megszűnt. A vasi megyeszékhelyen 1993-ban szerveződött újra a segítő tevékenységet előtérbe helyező tagság. A klubalapító, kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész emlékére 21. alkalommal adták át hagyományos báljukon a Kiss Sándor-díjat, melyet a kuratórium döntése alapján a szombathelyi Biczó-Takács Lilla díszlettervező vehetett át.

Biczó-Takács Lilla
„Látványtervező művészként végeztem a Képzőművészeti Egyetemen és azóta színházakban és filmekben dolgozom, mint tervező. Mostanában az élet egy kicsit másfelé is sodort, mert éttermeket és kávézókat is csinálok, nagyon szeretem a munkám, és boldoggá tesz, hogy ezt csinálhatom.”

A díjat minden évben valamely művészeti ágban kiemelkedően teljesítő 35 évnél fiatalabb alkotónak ítélik oda. Az emlékplakettet a díjazottnak Kiss Sándor özvegye, Lesenyei Márta szobrászművész adta át.

Kiemelkedő évet zárt a szombathelyi klub - mondta báli köszöntőjében a szervezet többszörös elnöke, Pammer István.

Pammer István – korábbi elnök, Rotary Club Szombathely
„Egy olyan vállalkozást sikerült végrehajtanunk, ami Szombathelyen és az országban is elsőnek lett átadva. Ez pedig: a Barnahust támogattuk egy norvég szoftverrel, és a hozzá való kamerával és egyéb alkatrészekkel.”

A Rotary Club Szombathely nemrég a szexuálisan bántalmazott gyermekek meghallgatását megkönnyítő adományt juttatott a Barnahus-tudásközpontnak. Ebben az évben pedig a Markusovszky Kórházat szeretnék segíteni. A tervekben egy nagyértékű betegmegfigyelő rendszer beszerzése szerepel.