Hírek

Biztonságosabb áramellátás

2021. április 21., 11:52

Új transzformátorállomást épít Szombathelyen az E.ON, ezzel biztonságosabbá válik az áramellátás az oladi, és a kámon-herényi városrészen. A 4,7 milliárd forint értékű beruházás nemzetközi együttműködésben, 2025-ig valósul meg. A fejlesztés lehetővé teszi például a napelemparkok bekapcsolását a rendszerbe, így nem csak a lakosság és vállalkozások megnövekedett energiaigényét sikerül kielégíteni, de még nagyobb teret nyerhetnek a megújuló energiák is.

 

Biztonságosabb áramellátás

Gyakori áramingadozás teszi kellemetlenné az északi és a nyugati városrész lakóinak mindennapjait évek óta. Hol hosszú percekre elmegy, aztán újra visszajön a villany, sokszor kiszámíthatatlan a szolgáltatás. Ez a probléma is megszűnik egy fejlesztésnek köszönhetően, amit az EON szlovák partnerekkel közösen valósít meg a következő öt évben. Összesen 50 milliárd forint értékben korszerűsítik a régió áramhálózatát, ezen belül Szombathelyen 4,7 milliárd forintból kiépítenek egy új transzformátorállomást és a hozzá kapcsolódó vezetékrendszert - minderről online sajótájékoztatón számoltak be.

Nemény András - polgármester
"A legközvetlenebb előnyeit az oladiak, a kámon-herényiek érzik, akik folyamatosan szenvedtek az áramingadozástól, innentől kezdve ha ez megszűnik, biztonságosabbá válik az áramellátás, nem kapcsol ki az áram, nincsenek veszélyben az elektromos gépeik, amiket használnak."

A Danube InGrid projekt eredményeként lehetővé válik például a napelemparkok és a háztartási kiserőművek biztonságos hálózatba csatolása. Okos megoldásokkal biztonságosabbá válik az áramellátás a lakosság és a vállalkozások számára is. A fejlesztés azért vált szükségessé, mert a háztartások és az ipar energiaigénye egyre nő, az ügyfelek pedig már nemcsak használni, hanem megtermelni is szeretnék az energiát.

"Lehetővé válik az egyre növekvő számú növekvő számú megújuló energiatermelő kapacitások hálózati csatlakozása, új mikroállomások létesítése, a meglévő infrasturktúra modernizálása, okosítása."

A Szombathely nyugati részét ellátó transzformátorállomás elérte kapacitása határait, ezért egy új zöldmezős beruházásban 2025-ig újat építenek.

Haraszti Judit - vezérigazgató, E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt.
"Az alállomás bekapcsolásához nagyjából 9 km 132 kV-os távvezetéket létesítünk, ami a Szombathely Vépi úttól indul a 87-es út és a vasút keresztezésénél kábelvezetékre vált, így ér majd el az új északi transzformátor-állomásáig. Előkészítő munkák folynak, ingatlant, földterületet vásároltunk."

A Derkovits-lakótelepi transzformátorállomás épületét elbontják, miután átadták az újat. A beruházás jár majd némi kellemetlenséggel, de a szolgáltató körültekintően jár el, ígérte a vezérigazgató. A polgármester kiemelte: a város jövője szempontjából az iparfejlesztés kulcsfontosságú, a fejlesztés révén az ide települő vállalkozások számára is biztonságos lesz az áramellátás.