Hírek

Bölcsődék I. Országos Kórustalálkozója

2019. július 01., 14:55

Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg Szombathely a Bölcsődék I. Országos Kórustalálkozóját. Az eseményre több városból érkeztek résztvevők, és a tervek szerint kétévente megismétlik az összejövetelt. Hosszú távú cél, hogy a bölcsődében is legyen zenei nevelés.

Bölcsődék I. Országos Kórustalálkozója

“csőrét nyitja már, belefér igazán, buzgón, szaporán…”

Egy újpesti bölcsőde kórusa mozgással, játékkal összekötött dalocskát adott elő a rendezvényen.

Koczka Tibor - alpolgármester
“Úgy gondolom, ez a rendezvény messze túmutat önmagán, azt mutatja meg, hogy a bölcsődéinkben igenis jó közösségek működnek, az ott dolgozó nevelők igazi közösséget alkotnak, és úgy gondolom, hogy ezt látván, a szombathelyi szülők, nagyszülők, dédnagyszülők nyugodtan hagyhatják ott a gyerekeiket és bízhatják rá a nevelőkre őket nap mint nap.”

Az eseményen öt intézmény kórusa mutatta meg tudását a többieknek a Bartók-teremben. A rendezvényt a város támogatta, és a tervek szerint a jövőben az ország más-más településén tartják majd meg, kétévente.

Hegedűsné Végvári Katalin - elnök, Magyar Bölcsődék Egyesülete
“Szeretnénk megmutatni a bölcsődéseknek, az összes kollegának, hogy azért a zene, az éneklés milyen fontos a mi szakmánkban, és én azt gondolom, hogy ez egy jó példa lesz arra, hogy ezek a kórusok több helyen, minden bölcsődében megalakuljanak.”

A csecsemő és kisgyermek gondozóknak ugyanis nincs kötelező zenei képzésük napjainkban - pedig ebben az életkorban lenne leginkább szüksége a kicsiknek erre a kommunikációs formára.

Pósfainé Sebestyén Bianka - vezető, Egyesített Bölcsődei Intézmény
“Három év alatt a gyerekek abszolút érzelmi-érzéki síkon működnek, jobb agyféltekés működésük van, mondhatjuk ezt is, ahol a művészeti ágak is találhatók, így a zenei is. Sokkal érthetőbb számukra ez a nyelv, mint a verbális kommunikációnak a tartalma.”

A Ringató egy országos zenei nevelési program, amelynek alapítója szintén üdvözölte a kezdeményezést.

Gállné Gróh Ilona - zenepedagógus, alapító, Ringató
“Az, hogy a kisgyermeknevelőknek bölcsődei zenei nevelési módszertant tanítunk, ez nem általános, ez egy magyar sajátosság, ez sem Európában, sem a tengeren túlon nincs így, ez Kodály Zoltánnak és Forrai Katalinnak köszönhető.”

Szombathelyen már 12 éve működik bölcsődei kórus. A helyieken túl a szegedi, újpesti, pestszentlőrinci és a szolnoki énekkarok is megmutatták tudásukat a Bölcsődék I. Országos Kórustalálkozóján.