Hírek

Boldog Brenner János-liget

2018. december 17., 15:06

A liturgikus szertatást és az emléktábla-avatót követően az egyházi és világi vezetők az emlékmű domb tövében gyűltek össze, amelyet Boldog Brenner János-ligetre kereszteltek. Az eseményen felszólalók emlékeztettek, hogy míg a rendszerváltás előtt az ateista önkény szimbóluma volt az emlékmű, ma már a kereszténység egyik legmeghatározóbb szombathelyi jelképe.

Boldog Brenner János-liget

61 esztendővel ezelőtt december 15-én éjszaka hívták egy beteghez, majd kegyetlen brutalitással ölték meg Brenner Jánost. Halálának évfordulóján zord időben gyűltek össze az emlékezők. Székely János megyéspüspök az emlékműdomb múltját idézte fel.

Székely János - megyéspüspök
"Ez a hely valaha szocialista ünnepeknek volt a helyszíne, ez alakul át most azt gondolom egy nagyon szép módon lesz Szombathely városának egy emlékezetes helye. Soha eddig ebben a városban boldoggá avatás nem volt. A városnak a nagy dicsőségei pontosan a szentjei."

A magyar Tarzíciuszként is emlegetett Brenner János emlékezete új értelmet és jelentést ad a boldoggá avatás helyszínének - fogalmazott a polgármester, aki Szent Mártonról és Szent Kvirinről is szólt.

Puskás Tivadar - polgármester
"E helyet, amely Szombathelynek mindig különleges helye volt, most fölemelte. Fölemelte, és ez a hely nevében is Boldog Brenner János szellemét és szellemiségét idézi."

Szombathely országgyűlési képviselője köszöntőjében egy javaslatot is megfogalmazott, amelynek a megvalósításához kérte a városvezetés és az egyház támogatását is.

Hende Csaba - alenök, Országgyűlés
"Az ő emlékét mi más őrizhetné jobban, mint egy kereszt. És ezt a keresztet, amiként ideiglenesen a boldoggá avatás alatt ezen a mögöttünk látható ún. emlékművön kellene elhelyezni, hogy végre egy valóban megemlékezésre érdemes, jeles esemény emlékműve lehessen."  

A kereszt elhelyezésének módját független szakértők bevonásával a városvezetők belátására bízta a képviselő.