MNB - 2
MNB

Hírek

Böllérverseny Győrváron

2019. február 18., 15:16

Több ezren vettek részt a megye legnagyobb gasztronómiai eseményén, a Győrváron rendezett böllérversenyen. A fesztivál szervezésében a régi falusi hagyományok felidézésén kívül a jótékonyság is fontos szempont volt. A húsadományt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász oszthatta szét a rászoruló nagycsaládok között. A rendezvény bevételét pedig Katona Olivér gyógykezelésére ajánlották.

Böllérverseny Győrváron

Még sötétben, reggel hatkor kezdődött a megyei böllérverseny. 24 település csapata vágott disznót és dolgozta fel azt Győrváron. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász csapata most először vette ki részét a falusi hagyományok bemutatásából. Azt is vállalták, hogy szalmával pörzsölték a disznót, és számos finomsággal várták a vendégeket.

Tuczainé Régvári Marietta – igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz
„A több mint 20 disznónak a fele karaját és a hátsó combját az Egyházmegyei Karitász fog megkapni adományban, és ezt vasárnap reggel 7 órakor fogjuk Székely János püspökatyával a 4-5-6-7-8 gyerekes családoknak kiosztani, hogy már a vasárnapi ebédre részesülhessenek az adományból.”

Resztelt máj, toros káposzta rotyogott a kondérokban, sült a májas-véres hurka és a kolbász. Az érdeklődők mindent megkóstolhattak, amit a csapatok készítettek.

A hagyományokat nem megőrizni, hanem megélni kell – mondta köszöntőjében a kiemelt nemzeti értékekért felelős kormánybiztos.

V. Németh Zsolt - kormánybiztos
Mindenki vágyik valami eredeti ízre, nem konzervre, másrészt viszont lássuk be, egyre inkább kiveszik a disznóölés hagyománya 3.58

Bemutatót tartottak a solymászok, megjelentek a mohácsi busók, és a hövelyi csipkeverést is láthatták az érdeklődők. (18.39) Fő szerepet kapott a pálinka is, ami szökőkútból folyt. A Vas megyei Gasztronómiai Fesztivált 6. alkalommal tartották meg.

Marton Ferenc – alelnök, Vas Megyei Önkormányzat
A gasztronómián kívül egy olyan hangulat alakult ki a 6 év alatt, hogy a célja a közösségi életérzés. Emberek találkoznak Hunyadtól Felvidékig, Muraszombattól most már a kínai barátaink is itt vannak. Olyan kapcsolatok alakultak ki, ami már túlmutat egyszerű gasztronómiai élményen, emberi barátságok szövődtek.

A települések versenyét a tavalyihoz hasonlóan Vajdahunyad nyerte meg, a csapt különlegességeket is készített.

Bende Barna – csapattag, Vajdahunyad
„Ezt úgy hívják nálunk Erdélyben, hogy mics. Abból indult, hogy kolbászt csinált valaki, de nem volt elég bél, és akkor egy mezítlábas kolbászt, vagy csórékolbászt.

Vas megye böllére címet a NAV-Police közös csapatából Kiss János nyerte el. Győrvár idén versenyen kívül a vendéglátást vállalta, amit a szavazók közönségdíjjal jutalmaztak.