MNB
MNB - 2

Hírek

Bővíti képzési kínálatát a PTE

2019. február 12., 14:44

Több, eddig csak levelezőn indított képzést tesz elérhetővé nappali munkarendben ősztől a pécsi egyetem egészségtudományi kara, és új szakokat is bevezetnek. A fejlesztésről szóló bejelentést a pénteken esedékes jelentkezési határidő előtti véghajrára időzítették. A hiányszakmákhoz szimulációval egybekötött sajtótájékoztatóval csináltak kedvet.

Bővíti képzési kínálatát a PTE

Bővíti képzési kínálatát ősztől a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Szombathelyen. Erről tartottak sajtótájékoztatót a február 15-ei felsőoktatási jelentkezési határidő előtti hajrában az intézmény Jókai utcai épületében.

Oláh András - dékán, PTE Egészségtudományi Kar
“Örömmel jelentettük azt be, hogy ápoló, mentőtiszt nappali képzésünket elindítjuk a szombathelyi képzési központban, valamint teljesen új képzésként a kari viszonylatban rendkívül népszerű és országosan is rendkívül népszerű gyógytornász és dietetikus nappali képzéseket is elindítjuk.”

Szombathely szempontjából forradalminak nevezte a bejelentést Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette, hogy az önkormányzat a jövőben is megad minden támogatást ezekhez a lépésekhez.

A térség országgyűlési képviselője az elmúlt évtizedben végrehajtott, 20 milliárd forintos infrastruktúrafejlesztés jelentőségét emelte ki, de hozzátette, hogy ez önmagában nem elég.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke
“Ma annak a bejelentése történt meg, hogy hála istennek erről az oldalról, a humán erőforrás oldaláról is gondoskodni fogunk az utánpótlás biztosításáról. Eddig is rendkívül hasznos volt a szombathelyi egészségügy számára az, hogy a lehető legszorosabban együttműködtünk a Pécsi Tudományegyetemmel.”

Ennek köszönhető, hogy az egészségügyi szakdolgozók középszintű képzését már tíz éve a pécsi egyetem működteti a vasi megyeszékhelyen, sikeresen. A cél az, hogy a térségben - így Szombathelyen is - minden kórházi álláshelyet be tudjanak tölteni.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
“Az osztrák munkaerőpiac elég sok szakdolgozót elvitt, és így mi fokozottabb szakdolgozóhiánnyal szembesülünk itt a munkánk során. S ennek mindenféle javítására meg kell ragadnunk minden eszközt. Az egyik az oktatás, ami szinte azt lehet mondani, hogy a legfontosabb.”

Az intézkedéstől a hallgatói létszám további növekedését, és ezzel az egészségügyi ellátás hosszú távú fejlődését várják a szakemberek.