Hírek

Bővítik a karitász épületét

2010. április 19., 16:26
Uniós támogatásból bővítik az Egyházmegyei Karitász Hollán Ernő utcai épületét. Ezzel lehetővé válik az eddiginél több pszichiátriai beteg nappali ellátása, valamint szociális foglalkoztatása. A munkálatok annyira jól haladnak, hogy a tervezettnél előbb is sor kerülhet az átadóra.
Bővítik a karitász épületét

Dísztárgyakat, kerámiákat, szőnyegeket készítenek a pszichiátriai betegek az Egyházmegyei Karitásznál. Ez az ún. szociális foglalkoztatás, amely védett munkahelyet biztosít azok számára, akik az elsődleges munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni. A munka a gyógyulásban, a rehabilitációban nyújt segítséget az itt dolgozó embereknek. Gerencsér Ádám grafikusként az itt működő nyomdában dolgozik és azt mondja, jól érzi itt magát.

Gerencsér Ádám
"Én előtte otthon dolgoztam 4 évig. Jó volt újra bekerülni egy közösségbe. Egy olyan helyen dolgozni, ahol nincsenek akkora elvárások, hanem tolerálják, ha gyengébb napon van, nem tudok annyit teljesíteni, mint egy erősebb napon."

Az Egyházmegyei Karitász Hollán Ernő utcai épületét éppen azért bővítik most, hogy még több embernek tudjanak segítséget nyújtani.

400 négyzetméteres lesz az új épületrész- mondja a karitász intézményi koordinátora. Az alsó szinten nyomdát rendeznek be és raktárat, az emeleten foglalkoztatókat, pihenőhelyet, irodákat alakítanak ki.

Szalay Zoltánné, intézményi koordinátor - Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
"Az eddig eltelt időszakban nagyon kevés pszichiátriai beteg nappali ellátását tudtuk biztosítani, viszont ezzel az épületrésszel ezt a létszámot 30 főre tudjuk növelni."

Akik fél évig részt vesznek a nappali ellátásban és alkalmasnak bizonyulnak rá, azoknak lehetőségük van a szociális foglalkoztatásba való bekerülésre. A munkájukért fizetést kapnak, így a megélhetésüket is biztosítani tudják. Az építkezés jól halad, így lehet, hogy az év végénél előbb befejezik a munkákat. A beruházás összértéke 106 millió forint, amiből 60 milliót uniós támogatásból fedeznek, a többit az egyházmegye biztosítja.