Hírek

Bővülő bölcsődei férőhelyek

2017. április 26., 16:17

2017 januárjától több változás is életbe lépett a bölcsődei rendszerben, emiatt a férőhelyek bővülése várható. A kisebb településeken új intézmények alakulhatnak, míg Szombathelyen és a hasonló nagyvárosokban főként a munkahelyi és a mini bölcsődék elindulása lehet az újdonság.

Bővülő bölcsődei férőhelyek

Szerencsés helyzetben vannak a szombathelyi édesanyák. A város hét bölcsődéjében tavaly összesen közel 500 gyermek ellátásáról gondoskodtak, és még mindig vannak szabad férőhelyek. Aki tehát a szülés utáni három éven belül munkába szeretne állni, van kire bíznia a gyermekét. Nem mindenhol ennyire jó a helyzet, ezért a kormány átalakítja a bölcsődei rendszert. Az idei változásokról minden megyében tájékoztatót tartanak.

Fűrész Tünde - miniszteri biztos
“Idén január elsejétől új szabályok léptek életbe. Ennek keretében minden olyan településnek, ahol negyvennél több 3 év alatti gyermek van, illetve öt család kéri a bölcsődei ellátást, azt valamilyen módon 2018 év végéig ezt meg kell szerveznie a településnek.”

Ez csak az egyik intézkedés, ami a férőhelyek növelését célozza. A gyed extra bevezetése óta megugrott a női foglalkoztatottság, és ezzel együtt a bölcsődei ellátás iránti igény is, ezért egy új formát is támogat most a kormány. Akár 100 millió forintot is igényelhet egy cég akkor, ha munkahelyi bölcsődét hoz létre. További újdonság a mini bölcsőde.

Pósfainé Sebestyén Bianka - vezető, Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény
“Volt két családi napközink, amelyek átalakultak: az új ellátási formák közül a mini bölcsődei ellátást választottuk. Tehát a klasszikus bölcsődei ellátás mellett a mi 7 tagbölcsődénkben működik 538 férőhellyel. 14 férőhelyen 2 db minibölcsődét alakítottunk ki. Illetve ami a jogszabályi változás következménye még, az az, hogy a technikai dolgozóinkat bölcsődei dajka munkakörbe soroltuk át.”

A városvezetés számára azért is fontos a jól működő bölcsődei rendszer, mert ezzel növelheti Szombathely vonzerejét a távolabbról érkező munkaerő szemében.

Puskás Tivadar - polgármester
“Megfelelő minőségben, megfelelő mennyiségben és megfelelő helyen tudtunk biztosítani bölcsődei ellátást. Örülünk annak, hogy ha hívunk esetleg új embereket ide, Szombathelyre, akkor néhány napon belül tudunk bölcsődei ellátást biztosítani.”

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Vas megyében jelenleg elérhető 926 férőhely - négy kistelepülés fejlesztése révén - hamarosan közel ezerre nő.