MNB - 2
MNB

Hírek

BPW szakmai nap

2019. április 05., 16:25

Gazdálkodóknak és agrárszakembereknek tartott szakmai napot a szombathelyi futóműgyártó cég. Termékfejlesztésről és az ágazat digitalizációjáról is szó volt a mezőgazdasági gépgyártókat tömörítő szövetséggel közösen megrendezett programon.

BPW szakmai nap

Előadásokat, gyárlátogatást és bemutatókat szerveztek az érdeklődőknek egész nap a Körmendi úti telephelyen. A találkozó szervezői szerint az ágazatot érintő változásokkal csak együtt érdemes szembenézniük a gazdaság szereplőinek.

Mándli Péter - ügyvezető igazgató, BPW-Hungária Kft.
“A Mezőgazdasági gépgyártó szövetségnek mi is tagjai vagyunk, és a vállalatok leülnek közösen, előadásokat tartanak, lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, az alkatrészgyártóknak arra, hogy egy ilyen közös fórumon eszmét cseréljenek, megértsék egymást, és ebből olyan innovatív termékek szülessenek, amik elősegítik mindazt, hogy hogyan lehet a mezőgazdaság kihívásait, egyre növekvő elvárásokat a termékkibocsátással szemben ennek megfelelő termékekkel kiszolgálni.”

Elhangzott, hogy a sikeres fejlődés záloga a szakképzett munkaerő biztosítása, amiből jelenleg hiány van ezen a területen is. A felsőfokú gépészmérnökképzés már meghonosodott Szombathelyen, most egy alacsonyabb szintű végzettséget adó szakképző intézmény elindítása a cél.

Hende Csaba - alelnök, Országgyűlés
“Egyfelől a cégek szakemberszükségletének utánpótlásának középfokú és technikusi szintű utánpótlásának a képzése történne meg, másfelől pedig az ELTE-n a gépészmérnökképzést kiegészítő mérnöktanárképzés gyakorlóiskolája is lenne.”

A képzett magyar szakemberek lennének a garanciái annak, hogy a hazai gazdaság helyben, magasabb hozzáadott értéket teremtve stabil pozíciót szerezzen magának, a külpiacon is. Mindezt a kormányzat is támogatja.

Nagy Ádám - helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
“2016-ban a kormány megalkotta, publikussá tette az úgynevezett Irinyi-tervet, ami az ország iparstratégiáját alapozta meg, és ebben kiemelt ágazatként szerepelt a speciális gépgyártás, aminek a nagyon nagy részét a mezőgazdasági gépek gyártása teszi ki.”

A futóműgyártó vállalat a vépi mezőgazdasági szakgimnáziumot egy szakmai verseny megrendezésében is segíti, az erről szóló 200 ezer forintos támogatást jelképesen a szakmai napon adták át.