MNB - 2
MNB

Hírek

Brenner János boldoggá avatására készül Szombathely

2018. április 18., 18:28

Mintegy 15 ezer embert várnak a május 1-jén, 11 órakor kezdődő szentmisére, amelynek főcelebránsa Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa lesz, a szentbeszédet pedig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mondja.A részleteket sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Brenner János boldoggá avatására készül Szombathely

Több ezren gyűltek össze 2016 nyarán a Szent Márton Találkozón a szombathelyi emlékmű alatti dombon. Május elsején pedig mintegy 15 ezer hívőt várnak ide, ennyien jelezték, hogy részt vesznek Brenner János boldoggá avatási szertartásán. A Szombathelyi Egyházmegye püspöke szerint az egykori szovjet felszabadulási emlékmű környéke szimbolikus helyszín.

Székely János - megyéspüspök
„Diktatúrák jönnek és mennek, a történelem igazi ura az Isten. Örömmel foglaljuk egy kicsit vissza ezt a helyet itt Szombathelyen, és hirdetjük, hogy az az úr, akinek Brenner János szolgált, és akiért az életét adta, az nagyobb minden földi hatalomnál”

A szervezők kérik: a zarándokok hozzák magukkal a regisztráció során kapott liturgikus füzetet, szükség esetén széket, sapkát, esőkabátot. A szentmisén több mint kétszáz ministráns segédkezik majd, de jelen lesznek a mentők és a rendőrség is. A városban több helyen forgalomkorlátozásra és útlezárásra kell készülni.

Gulyás Ferenc – Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője
„Arra számítunk, hogy a hívek közül nagyon sokan autóbuszokkal fognak érkezni a helyszínre, ezért a szervezőkkel abban egyeztünk meg, hogy az autóbuszokról a hívek leszállva majd a buszokat a nagyáruházak üres parkolóiba fogjuk irányítani, és ott fogjuk megvárni a szertartás végét”

Akik nem akarnak a helyszínre látogatni, a Székesegyházban kivetítőn is nyomon követhetik  az eseményt. A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a Szombathelyi Médiaközpont a Magyar Média Mecenatúra támogatásával, a Neumann János-pályázat keretében a Szombathelyi Egyházmegye templomairól készített kisfilmeket. A 3 darabos DVD-sorozat díszpéldányait Lovass Tibor ügyvezető adta át Székely János megyéspüspöknek.

Lovass Tibor - igazgató, Szombathelyi Médiaközpont
„Szeretnénk a Brenner János Emléke Alapítványt segíteni, támogatni a bevétellel. Így is próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy itt vannak köztünk azok az értékek, amelykre egy kicsit jobban oda kellene figyelnünk, és ezeket tovább kéne adnunk.”

A Szombathelyi Egyházmegyében működő katolikus oktatási-nevelési intézményekben is levetítik majd a kisfilmeket. A DVD-ket pedig Brenner János boldoggá avatásán is árusítják, akárcsak Szombathelyi Médiaközpontnak a vértanú pap életét és halálát feldolgozó filmjét.