Hírek

Bucsui levendulafesztivál

2019. július 04., 13:18

Marokszedők, kézi aratás traktorverseny és népzene koncert is része volt a bucsui levendulafesztiválnak. Az eseményre nem csak a környékről, de a határon túlról is érkeztek résztvevők.

Bucsui levendulafesztivál

Kistraktorral érkeztek a kézi aratók a bucsui határba, a levendulafesztivál helyszínére. A virágos mező melletti búzát kaszával, sarlóval gyűjtötték be.

Vinkó-Németh Rita - ügyvezető, VASI FLORITA Kft.
“Egyre többen jönnek ,egyre jobban érdekli őjket, Ausztria felől is, ugye a határ mentén vagyunk, és egyre jobban megismerik ezt a részt és örülnek, hogy nem kell Tihanyig elmenni, mert szép a terület, és aki levendulát akar szedni, vagy egy kicsit elsétálgatni benne, annak teljesen tökéletes ez a terület itt.”

Hanna édesapjával látogatott ki a levendulafesztiválra.

Horváth Adrián
“Szombathelyről érkeztünk, érdekelt minket a levendula lekvár, és ezt szeretnénk itt kipróbálni most a kislányommal együtt.”

A levendulás már egy hete megnyílt, naponta 50-60 ember szedte a lila gyógynövényt. Most kész termékeket is lehetett kapni, még különlegességeket is.

Paukovits-Gróf Boglárka - munkatárs, VASI FLORITA Kft.
“A levendulás víz, ezt sokan még nem ismerik, például jó a rovarok ellen, a szúnyogok ellen, kutyust is be lehet vele fújni, illetve vannak levendulás bodzaszörpök is.

Az érdeklődők többsége kedveli a levendulából készült termékeket, az illata és a gyógyhatása miatt vásárolják a különféle készítményeket. Mások a rendezvényre voltak kíváncsiak.

Horváth Miklósné
“Szerettem volna látni a bucsui levendulást, mivel már tavaly is megindult itt a levendulafesztivál, hozzánk viszonylag közel van, nem kell elmenni Tihanyba, nem kellett olyan nagy utat megtenni azért, hogy az ember ezt a gyönyörű levendulát lássa.”

Az egy hektáros levendulás Vas megye második legnagyobb ültetvénye, de a jövőben bővíteni szeretnék a Bucsu határában lévő területet.