Hírek

Bucsui önkéntes tűzoltók gyakorlatoztak

2016. november 15., 16:53

Megáradt patak és gépkocsira dőlt fa is veszélyeztette a bucsuiakat szombaton. Az erős szélben, és a hatalmas esőben ez akár valóság is lehetett volna, ezúttal azonban a helyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai mutatták be a lakosságnak és egyben az őket felkészítő hivatásos tűzoltóknak is, hogy képesek egy ilyen helyzetben megvédeni a települést.

Bucsui önkéntes tűzoltók gyakorlatoztak

Hende Csaba országgyűlési képviselő
Akire mindig számítani lehet, arra ha esik, ha fúj, lehet számítani. Hát most esik is meg fúj is. Amikor idén nyáron újjáalakult a bucsui tűzoltó egyesület, akkor 30 fok volt, majdnem megolvadtunk itt a napon, most majdnem megfagyunk.

Így köszöntötte a bucsui önkéntes tűzoltókat Hende Csaba országgyűlési képviselő. A zord időjárási körülmények között akár valóságos is lehetett volna a katasztrófahelyzet. A tűzoltógyakorlat forgatókönyve szerint megáradt a települést kettészelő patak, ezért nyúlgátat építettek az önkéntes tűzoltók, valamint egy embert is ki kellett menteniük a vízből.

Gál Sándor - elnök, Bucsui Önkéntes Tűzoltó Egyesület
“Pontosan 2 éve történt, hogy annyira megemelkedett a vízszint, hogy ahol most állunk, nyúlgátat kellett építeni. Ezzel nem is volt korábban probléma, mert volt itt egy önkéntes tűzoltó egyesület, de az a 80-as évek végén megszűnt. Horváth Miklós barátom kezdeményezésére idén tavasszal újjáalakult az egyesület 22 fővel”.

Ma már 55 tagja van az egyesületnek, így a 350 fős településen minden családból részt vesz valaki a segítségnyújtásban. Katasztrófahelyzetben minden kézre szükség van, mégpedig gyorsan.

Erdélyi Krisztián - igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
“A hivatásosokat kiegészítik az önkéntesek, és egy-egy havária helyzetben minden szorgos kézre szükség van, éppen ezért mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az önkénteseket felkészítsük, és adott helyzetben helyt tudjanak állni.”

A feladatok között szerepelt az is, miként lehet gyorsan és szakszerűen kimenteni az utasokat egy olyan autóroncsból, amelyikre rádőlt egy fa. Az egyesület a résztvevőket és a lakosságot is forró teával vendégelte meg. A gyakorlat egyben a közösségépítést is szolgálta Bucsuban.