Hírek

Bűnmegelőzési tanácsadás

2018. november 30., 14:39

Alkalom szüli a tolvajt – szól a jól ismert igazság. Pontosan erre hívják fel a figyelmet a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei megyeszerte. A karácsonyi bevásárlási láz forgatagában sem szabad megfeledkezni az alapvető vagyonbiztonsági szabályokról. Ha pedig valaki év végi utazást tervez, kérje meg szomszédját, vagy családtagját, ürítse ki a postaládát és néha kapcsolja fel a lámpát.

Bűnmegelőzési tanácsadás

Kérdése van? Itt tegye fel! - ezzel a megállító táblával várták az érdeklődőket az egyik szombathelyi plázában a bűnmegelőzési szakemberek. (1.22) Ez a hölgy például kerékpárja regisztrációjával kapcsolatban kérdezett, de nemcsak információt kapott, hanem egy ajándék ajtóriasztót is. Elindult már a karácsonyi bevásárlás, a rendőrség azt szeretné, ha az ünnep örömét nem rontaná el egy esetleges bűncselekmény.

Hazafi Ildikó
Eléggé óvatos típus vagyok, és úgy gondolom, hogy akit úgy látok, hogy jobb kikerülni, azt kikerülöm. A táskámat becipzárazom és a hónom alatt tartom. A pénztárcát legalulra teszem.

Alapvető szabály az is, hogy például ne írjuk rá a bankkártyára a PIN-kódot, a pénztárcát ne tegyük le a pultra, a népszerű online vásárlást pedig banki felületen keresztül bonyolítsuk megbízható logóval rendelkező kereskedéstől. Fontos, hogy az autó nem biztonságos tárolóeszköz.

Zsigó Zita – bűnmegelőzési alosztályvezető, VMRFK
Amennyiben nem tudjuk a megvásárolt árucikkeket máshova tenni, beszéljük meg egy családtaggal, mindig maradjon az autó mellett. Bizonyosodjunk meg arról, hogy bezártuk az autót, és ha csak pár percről is van szó, kapcsoljuk be a riasztót.

Az adventi időszakban a polgárőrök is nagy létszámban járőröznek a forgalmas helyeken.

Kiss Viktória – elnök, Claudius Polgárőr Egyesület
A jelenlétünkkel már felhívjuk a figyelmet arra, hogy az értékeiket ne hagyják elöl. Ha problémát tapasztalunk, tudunk az állampolgároknak segíteni. Természetesen ilyenkor a gépkocsi és gyalogos forgalom megnövekszik. Igyekszünk ilyenkor segíteni a közlekedés biztonságában is. 10.10

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei rendszeres résztvevői lesznek az egész adventi időszakban a karácsonyi vásároknak, és jó tanácsokkal, apró ajándékokkal szolgálnak a bevásárló központokban, sőt a piacokon is.