Hírek

Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere

2019. július 02., 15:33

Szombathelyen küzdöttek a régió legjobb fegyőrei a „Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere” címért. A vetélkedőt 2009 óta minden második évben megtartják. A regionális elődöntőt – ahogy a kezdetekkor, úgy – most is a házigazda, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapata nyerte.

Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere

Kiabálás hallatszik a gyakorlati feladat díszleteként szolgáló zárkából. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet színháztermében berendezett alkalmi cellában - a forgatókönyv szerint - három fogvatartott tölti büntetését. Egyikük, aki kiemelt biztonsági kockázatot jelentő bűnöző, többszörös visszaeső, valamilyen pszichoaktív szer fogyasztása után rosszul lett. Társai kértek segítséget, akiknél több tiltott anyagot is meg kellett találniuk a csapatoknak. Intézkedésük szakszerűségét zsűri értékelte.

Kapecz Hajnalka - főosztályvezető, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság
Elméleti és gyakorlati felkészültségről kell itt tanúbizonyságot tenni. Mindenképp szükséges a szakmai tudás, a jogszabályi háttereknek az ismerete, de az egyéni képességeknek, pl. az empátia, a fegyelmezettség, a szabálykövetés, és ezeknek az alkalmazása a mindennapi munka során. 3.20

A feladatok között a napi rutint jelentő előállítás, motozás vagy zárkaellenőrzés mellett a börtönőrök akár öngyilkossági kísérlettel, fogolyzendüléssel vagy szökési kísérlet felszámolásával is találkozhattak a versenyen.

Török János – kiemelt főelőadó, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
A 6 csapattag egy-egy területet képvisel, ami tulajdonképpen a bv-intézetet jellemzi, így a biztonság, a fogvatartás, illetve a nyilvántartási rész szerepel elsődlegesen, de megjelenik a munkáltatási rész is, ami kiemelt feladat a bv-intézeten belül.

A büntetés-végrehajtásban dolgozók 2009-től versenyeznek a Hivatás Mestere címért. A vetélkedőt kétévente tartják.

Újvári László - biztonsági tiszt, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
A feladatok nehezek voltak. Nagyon sok jogszabály, törvény, ami ránk vonatkozik, ezeket kell ismerni és alkalmazni. 1.13

A régió hat BV-intézete közül a szombathelyi csapat teljesített a legjobban, így ők jutottak be az országos döntőbe, amit augusztusban Pilisszentkereszten tartanak. A Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere címet a vasiak 2009-ben már megszerezték, most újra ez a céljuk.