Hírek

Calici-fertőzés az idősek otthonában

2010. március 17., 16:25
Több mint hetvenen betegedtek meg az elmúlt napokban a Calici-vírustól a bogáti és táplánszentkereszti idősek otthonában. A hasmenést és hányást okozó kórokozó egy új fajtája jelent meg az országban - állítják a szakemberek, de az ezzel kapcsolatos vizsgálatok még tartanak.
Calici-fertőzés az idősek otthonában

A fertőzöttek közül négyen kerültek kórházba, de a gyors lefolyású betegségből mára szinte mindenki meggyógyult.

A gyorsan terjedő fertőző betegség ideje alatt látogatási tilalmat is elrendeltek a táplánszentkereszti idősek otthonában - mondja a főnővér. A calici elsősorban zárt közösségekben jelenik meg, de az enyhe idő és a gyakori kézmosás hiánya is befolyásolja a vírus terjedését.

Kovácsné Bognár Mónika, főnővér, Vas Megyei Idősek Otthona Táplánszentkereszt
"73,4 az átlagéletkor az intézményben, nagyon sok demens lakót ápolunk, tehát eleve nagyon nehéz velük betartani a higiénés szükségleteket."

Idén eddig kétszázan betegedtek meg a kellemetlen tüneteket okozó vírustól - mondja Stánitz Éva, a tisztiorvosi szolgálat munkatársa.  Az idős, beteg, legyengült immunrendszerű embereknél veszélyes is lehet a vírus, mert könnyen kiszáradást okozhat. A Calici néhány évvel ezelőtt jelent meg hazánkban, azóta évről évre visszatérő problémát okoz.

Dr. Stánitz Éva - kistérségi tisztifőorvos, ÁNTSZ
"Nincs kizárva az epidemiológusi szakvélemények szerint, hogy a calici vírusnak egy új törzse fertőz Magyarországon."

A betegség lefolyása egyénenként változó. Van, akinél 1-2 óra alatt megszűnnek a panaszok, de a legtöbb esetben napokig is eltart a fertőző kór.