MNB
MNB - 2

Hírek

Civil nap a Fő téren

2019. február 01., 15:43

Kertbarátok, sportolók, hagyományőrzők - több tucat szombathelyi civil szervezet mutatkozott be látványos és rendhagyó módon a Fő téren a civil nap alkalmából. Egész nap programok zajlottak a városban a témával kapcsolatban.

Civil nap a Fő téren

Február elseje az alapítványok és egyesületek - vagyis a civil szervezetek ünnepe.

Nagy Krisztina - szakmai vezető, Vas Megyei Civil Információs Centrum
“A Miniszterelnökség és a civil információs centrumok országos szinten meghirdettek ehhez kapcsolódóan egy eseménysorozatot, így mi is itt, Vas megyében több programot szervezünk. Ennek az első állomása itt, a Bolyai gimnáziumban kerül megrendezésre, ahol érzékenyítjük a diákokat a civilek, civil szervezetek tevékenysége és az önkéntesség iránt.”

Játszottak, beszélgettek és a témához kapcsolódó fogalmakat gyűjtöttek a nyolcadikosok.

“szórólaposztás, segítség a rászorulóknak”

Az előadók célja az volt, hogy a gyerekekkel megismertessék a civil szféra tevékenységét. A tapasztalat szerint ugyanis sokszor az ismeretek hiánya miatt marad távol a fiatalabb generáció ezektől a szervezetektől.

Szabó Benigna - történelemtanár, ELTE Bolyai-iskola
“A közösségi szolgálatot a 9. évfolyamtól kell elkezdeniük. És nagyon jók a visszajelzések az idősebb diákok részéről. És úgy gondolom, hogy ez az óra is nagyon hasznos lesz a számukra, hogy hogyan tudnak ők is bekapcsolódni ezekbe a civil közösségekbe.”

Később a szombathelyi Fő téren tartottak villámcsődületet a civilek. Rendhagyó módját választották annak, hogy megmutassák a járókelőknek, mivel is foglalkoznak, munkájuk mennyire fontos. Három percre lefagytak egy jellemző mozdulat közben.

Lasch Béla - elnök, Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület
“A Fekete Sereg csoportunkkal, ők azt képviselték, hogy a haza védelme a legfontosabb, mindennél előbbrevaló, és a koszorúval pedig emlékeztünk a hősökre, akik szolgálták a hazánkat.”

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
“Megpróbáltunk bemutatni egy borsóültetést meg egy hagymaültetést, a fának a metszését, meg hát lombsöprűt is hoztunk, meg egy kis levelet, megpróbáltuk azt összesöpörni, összegereblyézni, hogy az őszi lombokat tavasszal összetakarítsuk.”

A nap folyamán még további programokat tartottak, amelyek a civilekre irányították a figyelmet.