Hírek

Civil véradás

2019. április 09., 14:13

Első alkalommal szerveztek véradást a Civil Információs Centrumok a Miniszterelnökség koordinálásával. A szombathelyi vérellátóba is várták az önkénteseket, elsősorban a civil szervezetek képviselőit.

Civil véradás

Helyi termékekből készült falatokkal, frissítővel, házi sütésű mézeskaláccsal és oklevéllel várták az önkénteseket a keddi civil véradáson. Balázs már nem először nyújtotta karját segítő szándékkal.

Maurer Balázs
"Már 15-nél többször voltam, azért, hogy segítsünk a társainkon, ez egy alapvető szerintem, kötelességünk, hogy ezzel támogassuk a betegeket."

A katonaság és a határőrség megszűnése óta egyre csökken a rendszeres véradók bázisa, így a vérellátó minden külső kezdeményezésnek örül, amely új önkéntes donorokat szólít meg. A vér semmi mással nem pótolható. A levett mennyiségből háromféle készítményt állítanak elő, így egy véradó akár három beteg életét mentheti meg.

Lantai Szilvia - vezető főorvos, Szombathelyi Területi Vérellátó
"Szerencsére kiegyensúlyozott a vérkészletünk, talán az Rh- csoportok kicsit kevesebbek, de nem kellett elhalasztani mostanában emiatt műtétes beavatkozást, de meg szoktuk kérni a hozzátartozókat, hogy irányított véradással segítsék a munkánkat, aki teheti, most per pillanat kielégítő a vérkészlet."

Elsősorban a civil szervezetek tagjait várták, de bárkit szívesen láttak, aki segíteni jött. A szervezők jutalmakkal, ajándékokkal is készültek az alkalomra.

Nagy Krisztina - szakmai vezető, Vas Megyei Civil Információs Centrum
"Aki a legtöbb véradót megszólítja, toborozza, nekik felajánlottunk egy meglepetést, mégpedig az oszkói szőlőhegyen erdei iskolás környezetben tölthetnek el egy kellemes napot a Hegypásztor Pincéknél, az egyéni véradók között pedig egy meglepetés csomagot sorsolunk ki."

Április 18-án, csütörtökön retro véradó akciót szerveznek a vérellátóban sörrel, virslivel, zsíros kenyérrel. Így igyekeznek feltölteni a vérkészleteket a húsvéti hosszú hétvége előtt.