MNB
MNB - 2

Hírek

Civilek a Potyondi mocsárnál

2019. március 22., 15:24

Szakmai érdeklődés és a környezetért való aggódás vonzza ki évről évre a civileket a védettséget élvező Potyondi mocsár környékére. Most az országos akcióhoz csatlakoztak, de ezenkívül is évente többször összegyűjtik itt a hulladékot.

Civilek a Potyondi mocsárnál

Lelkes civilek osztják egymás között a kesztyűt és a zsákot a Potyondi mocsár mellett. Nemcsak a Te szedd akcióhoz kapcsolódtak pénteki megmozdulásukkal, hanem a víz világnapjára is fel akarták hívni a figyelmet azzal, hogy egy vizes élőhely környezetét tisztítják meg a szeméttől. Balogh Lajos évek óta figyeli a növényvilágot, és közben a terület állapotáért is aggódik.

Balogh Lajos - botanikus, muzeológus
“Sajnos elég gyakori a szemét itthagyása az idejárók részéről. És ezt úgy negyedévente össze szoktuk gyűjteni. Jórészt én, de olykor, az utóbbi években különböző társadalmi segítségekkel, Kámoni Arborétumért Egyesülettel, és újabban inkább a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel. De most ebben a pillanatban más intézmények képviselői is itt vannak, a nemzeti parktól vagy akár az önkormányzattól.”

Nem lehet véletlen, hogy nincs sehol kihelyezett hulladékgyűjtő edény, a terület nehezen megközelíthető még gyalog is, nemhogy járművel. (03.30-) Vannak helyek, amelyekhez nem könnyű hozzáférni a vizes terepen.

Dénes Szilveszter - munkatárs, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“A mögöttünk látható Potyondi mocsár itt, Szombathely szélén is egy védett terület, egy ex leg védett mocsár, ezért aztán mi is rajta tartjuk a szemünket. És most már évek óta mi is megpróbáljuk kivenni a részünket itt a szemétszedő akcióban.”

Közel kétórányi munkával négyzsáknyi szemetet szedtek össze a civilek a mocsár környékéről.