Hírek

Cőgerek napja - egykori katonaiskolások találkoztak Kőszegen

2019. június 19., 14:25

Az egykori kőszegi alreál nem csak Ottlik Géza: Iskola a határon című regényének köszönhetően vált ismertté. Az intézmény 1856-tól 1945-ig fontos szerepet töltött be a katonai képzésben. Az iskola növendékei, a cögerek 30 éve térnek vissza, hogy emlékezzenek arra az életre szóló útravalóra, amit itt kaptak.

Cőgerek napja - egykori katonaiskolások találkoztak Kőszegen

A nemzet egyik legtragikusabb időszakában vállalt vezető szerepet a magyar függetlenség megőrzéséért. Kiss János altábornagy ősei székely vitézek voltak. 1.44

Kiss Jánost 1944 decemberében végezték ki, mert a nyilas hatalomátvételt követően vezetője lett a magyar nemzeti ellenállásnak. Az altábornagy Kőszegen nyugszik, de itt kezdte katonai pályafutását, ide nősült, és az alreál iskolában is tanított. Szülőhelyén, a romániai Erdőszentgyörgyön ma is háborús bűnösnek számít. A róla elnevezett lakótelepen most kopjafát avattak, amelyet egy erdélyi mester készített.

Szabó György – fafaragó, Erdőszentgyörgy
Még a szülőházán sem megengedett, hogy akár egy kis méretű márványtáblát elhelyezhessünk. Azért gondoltuk azt, ha otthon ezt nem tehetjük meg, hála istennek Kőszegen ezt megtehetjük. 14.14

A Hunyadi Mátyás Nevelőintézet hőseinek emlékművénél 30 éve gyűlnek össze az egykori növendékek, azaz cögerek, koruk miatt egyre kevesebben. A katonai alreál 1945-ös megszüntetése nehéz időket hozott a korábbi diákok számára. Csak a rendszerváltás után emlékezhettek nyilvánosan arra az útravalóra, amit az iskola adott nekik. Szombathely díszpolgára 1938-tól 4 évet töltött az intézetben.

Széll Kálmán – egykori növendék
Mostanában érzem azt, hogy olyan nyomokat hagyott bennem, ami visszafordíthatatlan. Keménységet, problémák elviselését, és önfegyelmezést, fegyelmet, hazaszeretetet, tehát mindazokat, amik pozitívak voltak.

A Cögerek Napja négy éve bekerült Kőszeg hivatalos rendezvénynaptárába is.

Básthy Béla – alpolgármester, Kőszeg
Az a gazdagság, azok az életutak, az a hihetetlen helytállás, ami ehhez a katonai iskolához kötődik, ez nemcsak városi, megyei és országos szintű érték is. 29.00

A cögerek, a város és az erdőszentgyörgyi küldöttség is elhelyezték a kegyelet virágait a Hunyadi Mátyás Nevelőintézet hősi halottainak emlékműve előtt.