Hírek

COPD: Az ötödik leggyakoribb halálok

2010. október 27., 09:03
Csaknem 3000-re becsülik a megyében a COPD nevű légzőszervi betegségben szenvedők számát, de csak 1000 beteget kezelnek az orvosok, mert sokan egyáltalán nem, vagy csak későn kérnek segítséget.
COPD: Az ötödik leggyakoribb halálok

A kór leggyakrabban a 40 év feletti dohányzó embereknél fordul elő. Sokan nem is tudnak a létezéséről. Épp ezért az idei októberi légzésfunkciós világnapon erre a betegségre hívták fel a szakorvosok az emberek figyelmét. A COPD ugyanis egy egyszerű vizsgálattal szűrhető. A COPD az ötödik leggyakoribb halálok ma Magyarországon. Mintegy félmillió ember szenved ebben a betegségben, de csak a töredékét diagnosztizálják a szakorvosok - mondja Cseke Zsuzsanna, a tüdőgondozó vezetője.  Az emberek a kórral járó fáradékonyságot, és a teherbírás csökkenését életkori sajátosságnak tulajdonítják, ezért nem mennek el orvoshoz, pedig ezzel az eszközzel egyszerűen és időben kiszűrhető lenne a betegség.Ezzel a módszerrel a levegő áramlását mérik a hörgőben, az eredmény azonnal látható a számítógépen. A grafikonon jól látszik, és a mérési adatok is azt mutatják, a beteg COPD-ben szenved - mondja a doktornő. Alattomos betegség, tünetei az asztmáéhoz hasonlítanak. Fulladással, köhögéssel keresik fel a páciensek a szakorvosokat.

Dr. Cseke Zsuzsanna - intézetvezető, Tüdőgondozó
"A panaszok azonban az asztmával ellentétben inkább terhelésre jelentkeznek és az idő előrehaladtával a betegség súlyosbodik. Az asztmás betegséggel ellentétben nem tehető tünetmentessé."

A COPD leggyakrabban a 40 évnél idősebb dohányosok körében fordul elő, főként a férfiaknál, de a nőknél is gyakori. A statisztikák szerint a dohányzók 15 százaléka érzékeny erre a betegségre. A legjobb megelőzés a cigaretta elhagyása. Mivel a COPD nem gyógyítható, a tüneteket csak enyhíteni lehet a gyógyszeres kezeléssel, és a dohányzás mellőzésével.