Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

COPD: Jövőnk (jelenünk) népbetegsége?

Adásban volt: 2012. február 15.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Ingyenes légzésfunkciós vizsgálatra várta A Szombathelyiek Egészségéért Egyesület az érdeklődőket ma délután a Prevenciós Házba. Egyúttal tájékoztató előadást is tartott Kóbor Judit tüdőgyógyász a COPD betegségről. Ez az alattomos kór leginkább a dohányosok körében fordul elő, és a vezető halálokok közé tartozik.

FRelmérések szerint a magyarországi helyzet kifejezetten aggasztó, mivel az egy személyre jutó cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak. A betegség felismeréséről és kezeléséről ma szakmai programot szerveztek egészségügyi szakdolgozóknak is.   

A dohányzás káros az egészségre. Egyebek mellett a krónikus hörgőgyulladással és nehezített légzéssel járó tüdőbetegség okozója. Az úgyneveztett COPD közel ötezer szombathelyi lakost érint. De csak töredékük áll kezelés alatt, mert a betegség kialakulása és a felismerése között sokszor hosszú idő telik el.

Dr. Prugberger Emil - tüdőgyógyász
"Kezdetben csak egy kis semmitmondó köhögés jellemzi, aminek a dohányos nem tulajdonít jelentőséget. ez aztán később egyre fokozódik, és terhelésre, aztán nyugalomban is egy légzési nehezítettség következik."

Az egsészégügyi világszervezet adatai szerint a COPD ma a 4., de egy-két évtized múlva a vezető halálok lesz. Ugyanakkor az elkerülhető betegségek közé sorolják, mert a leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás. Ugyanakkor a szakorvosok azt mondják, a dohányzásról leszokni is nagyon nehéz.

Dr. Bártfai Zoltán - tüdőgyógyász
"Szenvedélybetegségről beszélünk, mert úgy kell tekinteni, mint az alkoholizmust vagy a kábítószerfogyasztást, még akkor is, ha az egyénre és a társadalomra gyakorolt hatása más."

A COPD felismerésében az egészségügyben dolgozóknak fontos szerepe lehet, ezért is szervezték számukra a szakmai továbbképzést. Délután pedig szűrőviszgálattal egybekötött lakossági tájékoztató fórumot tartott a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület.

2012. február 15.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében