Hírek

COPD: Jövőnk (jelenünk) népbetegsége?

2012. február 15., 23:10

Ingyenes légzésfunkciós vizsgálatra várta A Szombathelyiek Egészségéért Egyesület az érdeklődőket ma délután a Prevenciós Házba. Egyúttal tájékoztató előadást is tartott Kóbor Judit tüdőgyógyász a COPD betegségről. Ez az alattomos kór leginkább a dohányosok körében fordul elő, és a vezető halálokok közé tartozik.

COPD: Jövőnk (jelenünk) népbetegsége?

FRelmérések szerint a magyarországi helyzet kifejezetten aggasztó, mivel az egy személyre jutó cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak. A betegség felismeréséről és kezeléséről ma szakmai programot szerveztek egészségügyi szakdolgozóknak is.   

A dohányzás káros az egészségre. Egyebek mellett a krónikus hörgőgyulladással és nehezített légzéssel járó tüdőbetegség okozója. Az úgyneveztett COPD közel ötezer szombathelyi lakost érint. De csak töredékük áll kezelés alatt, mert a betegség kialakulása és a felismerése között sokszor hosszú idő telik el.

Dr. Prugberger Emil - tüdőgyógyász
"Kezdetben csak egy kis semmitmondó köhögés jellemzi, aminek a dohányos nem tulajdonít jelentőséget. ez aztán később egyre fokozódik, és terhelésre, aztán nyugalomban is egy légzési nehezítettség következik."

Az egsészégügyi világszervezet adatai szerint a COPD ma a 4., de egy-két évtized múlva a vezető halálok lesz. Ugyanakkor az elkerülhető betegségek közé sorolják, mert a leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás. Ugyanakkor a szakorvosok azt mondják, a dohányzásról leszokni is nagyon nehéz.

Dr. Bártfai Zoltán - tüdőgyógyász
"Szenvedélybetegségről beszélünk, mert úgy kell tekinteni, mint az alkoholizmust vagy a kábítószerfogyasztást, még akkor is, ha az egyénre és a társadalomra gyakorolt hatása más."

A COPD felismerésében az egészségügyben dolgozóknak fontos szerepe lehet, ezért is szervezték számukra a szakmai továbbképzést. Délután pedig szűrőviszgálattal egybekötött lakossági tájékoztató fórumot tartott a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület.